ΑIDS

Το AIDS ή το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας είναι νόσος κατά την οποία μερικά απο τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος (τα λεμφοκύτταρα )καταστρέφονται και επομένως,το φυσικό σύστημα άμυνας του σώματος βλάπτεται. Ενας άρρωστος με AIDS έχει ελαττωμένη αντίσταση σε ορισμένες λοιμώξεις και νοσήματα .Το AIDS προκαλείται από ιό γνωστό ως λεμφοτρόπο ίο ||| του ανθρώπινου κυττάρου Τ (ΗΤLV||| )που πρωτοαναγνωρίστηκε το 1981 στις ΗΠΑ .Η μεταγενέστερη έρευνα έδειξε ,ωστόσο ,οτι στις ΗΠΑ το ΑIDS υπήρχε από το 1979 και οτι η νόσος φαίνεται οτι υπήρχε απο πολύ παλαιότερα σε ορισμένα μέρη της Αφρικής και ίσως στήν Καραϊβική. Μέχρι το 1987 , περίπου 25.000 Α μερικάνοι είχαν διαγνωστεί ως πάσχοντες από AIDSκαι πολλές χιλιάδες είχαν επίσης αναφερθεί στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία . Μέχρι το 1988 ,στην Ελλάδα είχαν δηλωθεί 110 κρούσματα.

Ο ιός του AIDS καταστρέφει έναν τύπο λεμφοκυττάρου γνωστό ως Τ4 ή βοηθητικό κύτταρο .Ενα άτομο που προσβάλλεται από τον ιό του ΑIDS έμφανίζει ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις και καρκίνους απ' τους οποίους προστατεύουν φυσιολογικά τα βοηθητικά κύτταρα .Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται πνευμονικές λοιμώξεις ,όπως η πνεύμονια από το παράσιτο pneumocystis carinii λοιμώξεις που προκαλούν διόγκωση λεμφαδένων ,πυρετό και συχνά εγκεφαλίτιδα και διάφορες μορφές καρκίνου ,συχνότερα τον σπάνιο τύπο καρκίνου του δέρματος που είναι γνωστός ως σάρκώμα Kaposi

Ένα άτομο που προσβάλλεται απο τον ιό του ΑIDS μπορεί να μην αναπτύξει ουδέποτε συμπτώματα και απλώς να είναι σ'όλη του τη ζωή φορέας του ίου .Ωστόσο ,ένας φορέας του ιόυ μπορεί να αναπτύξει κάποιο από τα νοσήματα που σχετίζονται με το AIDS ,με αποτέλεσμα διόγκωση λεμφαδένων και πυρετό .Στο πρώιμο αυτό στάδιο το επίπεδο ανόσιας του σώματος διατηρείται φυσιολογικό. Αν αναπτυχθεί περισσότερο η κατάσταση ,τα βοηθητικά κύτταρα καταστρέφονται και το άτομο έχει χαμηλή ανοσία για μεγάλο φάσμα σοβαρότερων νοσημάτων.

Το AIDS είναι πρωταρχικώς σεξουαλικός μεταδιδόμενη νόσος και είναι συχνότερη στις κοινότητες ομοφυλόφιλων από όσο τις ετεροφυλόφιλες κοινότητες . Μπορεί να μεταδοθεί τόσο με κατά φύση όσο και με παρά φύση επαφή. Είναι επίσης δυνατή η μετάδοσή του ιόυ του AIDS σε γυναίκα κατά την τεχνική γονιμοποίηση αν το σπέρμα που εισάγεται σ΄αυτήν είναι μολυσμένο ,καθώς και στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, το AIDS δεν μεταδίδεται πάντοτε με σεξουαλική επαφή. Όπως και μερικοί άλλοι ιοί και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας Β, ο ιός του AIDS μπορεί να μεταδοθεί με το αίμα. Επομένως, σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τη νόσο μπορεί να μεταδόσει τον ιό με ξυραφάκια, σύριγγες ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έρχεται σε επαφή με το αίμα του.

Ο ιός του HTLV 3 μπορεί να μεταδοθεί με μεταγγίσεις αίματος από αιμοδότες που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ιδιαίτερο κίνδυνο στην αρχή της ιστορίας του AIDS διέτρεξαν αιμοφιλικοί (που χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος και προϊόντων του ) και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις για τις οποίες χρειάστηκαν πολλές μεταγγίσεις. Από το τέλος όμως του 1985 οι περισσότερες δυτικές χώρες άρχισαν να εφαρμόζουν ειδικά τέστ που ανακαλύπτουν τους αιμοδότες που έχουν μολυνθεί με τον ιό HTLV 3 και αυτό οδήγησε σε αξιόλογο περιορισμό του κινδύνου μεταδόσεως της νόσου με μετάγγιση .

Tο AIDS δεν μεταδίδεται με τη συνήθη κοινωνική επαφή, όπως τη συγκατοίκηση, την εργασία στον ίδιο χώρο, την νοσηλευτική φροντίδα ή το φίλημα κάποιου φορέα της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Κάποιος που μολύνεται με τον ιό HTLV 3 μπορεί να μείνει φαινομενικώς υγιής επί πολλα χρόνια. Αν ένας φορέας του ιού αναπτύξει AIDS, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια σωματικού βάρους, διόγκωση λεμφαδένων, αδυναμία, πονοκεφάλους, υπνηλία, συγχυση και λοιμώξεις των πνευμόνων, του δέρματος ή του στόματος.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι ;

Παρά την θεραπεία με αντιβιοτικά και φάρμακα εναντίον των ιών, οι ασθενείς με AIDS εμφανίζουν επανειλημένες λοιμώξεις, χάνουν όλο και περισσότερο βάρος, προσβάλλονται από γενική αδυναμία και η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει τελικώς στο θάνατο.

Τι πρέπει να γίνει ;

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από τον ιό του AIDS υπάρχουν εξετάσεις αίματος με τις οποίες μπορεί να δοθεί απάντηση στο ερώτημα σας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την επαφή με τον ιό ο οργανισμός αναπύσει αντισώματα. Αυτά μπορούν να ανιχνευτούν στο αίμα .Το άτομο που έχει αυτή την κατάσταση λέγεται οτι είναι θετικό στο αντίσωμα εναντίον του ιού του AIDS. Στην Ελλάδα συμβουλευτικά κέντρα ελέγχουν για το AIDS λειτουργούν στην Αθήνα, στο κέντρο ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων (τηλ. 6444.906), στο εργαστήριο μικροβιολογίας του πανεπιστημίου (τηλ. 7709.180) και στο Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός" (τηλ.7239.611) στη Θεσσαλονίκη,στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου (τηλ. 991. 347) στα Ιωάννινα στα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου (τηλ. 277924) .

Ποια είναι η θεραπεία;

Η πνευμονία και οι άλλες λοιμώξεις που χαρακτηρίζουν το AIDS αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά και φάρμακα εναντίον των ιών. Η έρευνα για την ανάπτυξη εμβολιών και φαρμάκων εναντίον του ιού του AIDS συνεχίζεται.

Πως μεταδίδεται το AIDS

  1. με σεξουαλική επαφή που σχεδόν πάντα προκαλεί μικροτραυματισμούς του δέρματος και των βλενογόνων.
  2. με μετάγγιση αίματος ή παραγώγων που περιέχουν τον ιό.
  3. με κάθετη μετάδοση, δηλ. από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό.
  4. με μολυνσένες σύριγγες ή βελόνες (τοξικομονείς)
  5. με αφανή μόλυνση. Σπανιότερα η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με την είσοδο μικρής ποσότητας αίματος ασθενών που πάσχουν από AIDS.

Το AIDS δε μεταδίδεται

  1. με το νερό και την τροφή
  2. από πιάτα ποτήρια ή άλλασκεύη φαγητού
  3. με την κοινωνική επαφή
  4. με τον αέρα και την αναπνοή
  5. με τη χειραψία
  6. με ένα απλό φιλί
  7. με τα κουνούπια ή άλλα έντομα
  8. με το μπάνιο στην πισίνα ή στη θάλασσα
  9. από τις τουαλέτες

Δεν έχει διαπιστωθεί η μετάδοση του ιού με

  1. το σάλιο
  2. τα δάκρυα
  3. τον ιδρώτα
  4. τα ούρα
  5. τα κόπρανα (αν και στα υλικά αυτά μπορεί να βρεθεί ο ιός του AIDS)

Ο ιός δεν μεταδίδεται στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.