ΕΥΡΩ

Η Οικονομική Νομισματική Ένωση [ΟΝΕ] είναι ο τελευταίος σταθμός μιας μακρόχρονης ποείας [άρχισε το1951] για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Επισφράγιση της πορείας αυτής αποτελεί η κυκλοφορία ενός ενιαίου νομίσματος για όλες τις χώρες-μέλη της ΟΝΕ του ευρώ έτσι:
1 Ιανουαρίου 1999
Το ευρώ αντικαθιστά τα εθνικά νομίσματα έντεκα χωρών της Ε.Ε:της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Φιλανδίας.
1 Ιανουαρίου 2001
Η Ελλάδα υιοθετεί το ευρώ.
Οι δώδεκα παραπάνω χώρες αποτελούν τη ζώνη του ευρώ [ευρωζώνη]. Έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως ενιαίο νόμισμά τους και ασκούν ενιαία νομισματική πολιτική.
Μέχρι της 31η Δεκ. 2001 θα γίνεται μόνο λογιστική χρήση του Ευρωπαϊκού νομίσματος. Την 1η Ιανουαρίου 2002 το ευρώ θα κυκλοφορήσει κανονικά σε μορφή κερμάτων και χαρτονομισμάτων.

ΧΑΡΤΟΝΟΜΊΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ.

(O Eυρωπαϊκός πολιτισμός με μια ματιά)

Τα χαρτονομίσματα (τραπεζογραμμάτια) ευρώ είναι ίδια για όλες τις χώρες της ευρω-ζώνης. Στη μια πλευρά απεικονίζονται ανοιχτά παράθυρα και πύλες,σύμβολα του ανοιχτού πνεύματος και της προσδοκώμενης καλής συνεργασίας των Ευρωπαίων πολιτών. Στην άλλη αναπαριστάνονται γέφυρες, σύμβολο επικοινωνίας μεταξύ των κρατών. Σχεδιαστής είναι ο Robert Kalina από την Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας (μετά από διαγωνισμό το 1996). Τα σχέδια είναι αντιπροσωπευτικά των κυριότερων ευρωπαϊκών αρχιτεκτονικών ρυθμών (κλασσικού, ρομανικού, γοτθικού, αναγεννησιακού, μπαρόκ και ροκοκό, αρχιτεκτονικής χάλυβα και γυαλιού και μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα).

Όψη-αφή-ασφάλεια

Καθένα από τα επτά χαρτονομίσματα έχει διαφορετικό μέγεθος και διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με την αξία του, και ανάγλυφα στοιχεία και σημάδια αισθητά με την αφή, για να αναγνωρίζεται εύκολα και από άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι φτιαγμένο από ειδικό χαρτί με βαμβακερές ίνες. Επίσης έχει φθορίζουσες ίνες ασφαλείας, ένα υδατογράφημα, ταινία ασφαλείας και μηχανικά ενσωματωμένα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητά του και να είναι δύσκολη η παραχάραξή του.

Κέρματα ευρώ

Kοινή όψη κερμάτων.

Τα κέρματα του ευρώ και οι υποδιαιρέσεις του είναι οκτώ. Το ευρώ διαιρείται σε 100 σεντς/λεπτά. Δηλαδή, το σεντ/λεπτό είναι υποδιαίρεση του ευρώ και ισούται με το 1/100 του ευρώ. Τα κέρματα ευρώ θα έχουν διαφορετικό μέγεθος, βάρος, υλικό, χρώμα και πάχος και για να αναγνωρίζονται εύκολα (από άτομα με προβλήματα όρασης), κάθε κέρμα θα έχει διαφορετική στεφάνη. Στη μια όψη, που είναι κοινή για όλες τις χώρες, ο Βέλγος Luc Luycx σχεδίασε το χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αστέρια της Ευρώπης. Η άλλη όψη θα φέρει εθνικά σύμβολα των κρατών τα οποία συμμετέχουν στην ΟΝΕ. Η επιλογή των σχεδίων για τα Ελληνικά νομίσματα ευρώ έγινε το Μάιο του 2000, από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και φιλοτεχνήθηκαν από το γλύπτη του Ιδρύματος Τραπεζογραμματιών και Αξιών της τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιο Σταματόπουλο. Στην Εθνική όψη των Ελληνικών ευρώ το σεντ θα γράφεται λεπτό.

Συνοπτικά τα θέματα της εθνικής όψης των κερμάτων ευρώ που αφορούν την Ελλάδα είναι:

Κέρμα του 1 λεπτού (σέντ). Τριήρης, το πλέον διαδεδομένο πολεμικό πλοίο των αρχαίων Ελλήνων.
Κέρμα των 2 λεπτών (σέντς).
Δρόμων ή κορβέτα, πλοίο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα (1821- 1827).
Κέρμα 5 λεπτών (σέντς)
Δεξαμενόπλοιο, σύμβολο του επιχειρηματικού ελληνικού πνεύματος στη σύγχρονη εμπορική ναυτιλία.
Κέρμα 10 λεπτών (σέντς).
Ρήγας Φεραίος -Βελεστινλής (1757- 1798). Επιφανής φυσιογνωμία του νέου ελληνικού διαφωτισμού, που οραματίστικε τη δημιουργία ενός νέου ελεύθερου κράτους στα Βαλκάνια, βασισμένου σε δημοκρατικές αρχές, σπάνιες για την εποχή του.
Κέρμα 20 λεπτών (σέντς ).
Ιωάννης Καποδίστριας (1776 -1831). Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος (1828 -1831). Εργάστηκε με ζήλο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών της εποχής του.
Κέρμα 50 λεπτών (σέντς).
Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936). Κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πρωτεργάτης πολλών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και εξαιρετικός διπλωμάτης.
Κέρμα του 1 Ευρώ.
Αντίγραφο αθηναϊκού τετράδραχμου του 5ου π.Χ. αιώνα. Η γλαυξ ( κουκουβάγια) ήταν σύμβολο της θεάς Αθηνάς.
Κέρμα 2 Ευρώ.
Η απαγωγή της Ευρώπης από το Δία μεταμορφωμένο σε Ταύρο. Ψηφιδωτό του 3ου αιώνα μ.Χ.