ΜΑΘΗΜΑ 5.2

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό ενός ΓΠΕ, είναι παράθυρο .Το παράθυρο είναι μια ορθογώνια περιοχή στην οθονή , η οποία αποκαλύπτει μια σειρά από πληροφορίες .Για παράδειγμα, σε ένα παράθυρο μπορεί να εμφανίζονται τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου η ο,τι έχει σχέση με την εφαρμογή επεξεργασίας κειμενού ή οι ρυθμίσεις του εκτυπωτή κτλ. Φανταστείτε τα παράθυρα ενός σπιτιού. καθένα από αυτά μας φανερώνει ένα μέρος της θέας του σπιτιού. Με παρόμοια λογική λειτουργούν και παράθυρα ενός ΓΠΕ.

Στα σύγχρονα περιβάλλοντα επικοινωνίας, στα οποία μπορούμε να έχουμε ενεργοποιημένες περισσότερες από μία εφαρμογές (π.χ. αναζήτηση στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό παιχνίδι, επεξεργασία εικόνας κτλ.), η συνύπαρξη αρκετών παραθύρων στην οθόνη είναι συχνό φαινόμενο. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε να υπάρχουν τέσσερα παράθυρα. Αν παρατηρήσουμε αυτό της αριθμομηχανής (Calculator), θα διαπιστώσουμε ότι η γραμμή που περιλαμβάνει το όνομά του έχει διαφορετικό χρώμα απο την αντίστοιχη γραμμή των υπολοίπων. Αυτή είναι ένδειξη του ενεργού παραθύρου, του παραθύρου δηλαδή, το οποίο είναι έτοιμο να δεχτεί τις εντολές μας. Μπορούμε να επιλέγουμε ποιο από τα "ανοιχτά" παράθυρα είναι ενεργό, πατώντας μία φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, επάνω στη γραμμή που περιλαμβάνει το όνομά του (η οποία, όπως θα δούμε, ονομάζεται γραμμή τίτλου).

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα παράθυρο δημιουργείται με το άνοιγμα ενός εικονιδίου. Έτσι, ο απλούστερος και ποιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανίσουμε ένα παράθυρο-να το ανοίξουμε όπως λέμε-είναι να πατήσουμε δύο φορές (double click) το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, όταν ο δείκτης του βρίσκεται πάνω σε ένα εικονίδιο. Με την ενέργεια το εικονίδιο εξαφανίζεται και στη θέση του εμφανίζεται ένα παράθυρο, που αποκαλύπτει τι αντιπροσωπεύει το εικονίδιο που διαλέξαμε.

Θα δούμε στη συνέχεια τα βασικά χαρακτηριστικά ενός παραθύρου.

Χαρακτηριστικά παραθύρων

Ας ανοίξουμε ένα παράθυρο και ας το παρατηρήσουμε.

Κάθε παράθυρο έχει ένα όνομα, το οποίο εμφανίζεται στη γραμμή τίτλου (title bar). Στο παράδειγμά μας το όνομα του παραθύρου είναι ''Ο Υπολογιστής μου'' το οποίο είναι το όνομα του εικονιδίου άπο το οποίο προήλθε.

Επίσης, υπάρχει η γραμμή μενού(menu bar).Το μενού μάς παρουσιάζει τις διαθέσιμες, κάθε φορά εντολές, όπως το μενού στο εστιατόριο μας ενημερώνει για τα διαθέσιμα φαγητά και ποτά του καταστήματος.