Αϊνστάιν Αλβέρτος

Ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς του αιώνα.Γιος Εβραίου επιχειρηματία.Ο Αϊνστάιν έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Μόναχο.Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στην ’ατακ της Έλβετιας,όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του,ο Αϊνστάιν συνέχισε τις σπουδές του στο πολυτεχνικό ινστιτούτο της Ζυρίχης,όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας.Το 1902 απόχτησε την ελβετική υπηκοότητα και λίγα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε μια Σερβίδα φοιτήτρια.Στη συνέχεια διορίστηκε στο ομοσπονδιακό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίαςτης Βέρνης, θέση η οποία του εξασφάλισε το χρόνο που απαιτούνταν, για να αφοσιωθεί απερίσπαστος στις μελέτες του πάνω σε θέματα και προβλήματα της νεώτερης φυσικής. Οι μελέτες και οι έρευνες του πάνω σε ζητήματα όλων σχεδόν των κλάδων των φυσικών επιστημών, είχαν σαν αποτέλεσμα να διοριστεί το 1908 έκτακτος καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1912, έγινε τακτικός καθηγητής και την επόμενη χρόνια δέχτηκε τη θέση του διευθυντή στο γερμανικό ινστιτούτο φυσικής "Κάιζερ-Γουλιέμος" , που είχε την έδρα του στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα έγινε και μέλος της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Διάσημος πια, στις μελέτες και στις μαγαλοφυείς επιστημονικές του επιτυχίες, μεταξύ των οποίων ήταν και η ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου και η διαπύστωση της "ειδικής θεωρίας της σχετικότητας". Εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, απόκτησε την αμερικανική υπηκοότητα( 1904) και ανέλαβε τη διεύθυνση του ινστιτούτου ανώτερων σπουδών στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Μεταξύ των άλλων προσφορών του προς την επιστήμη περιλαμβάνονται η διατύπωσης του νόμου της χημικής δράσης του φώτος και η ισοδυναμία μεταξύ μάζας και ενέργειας. Ο Αϊνσταιν έθεσε με τις εργασίες του, την προσωπική του σφραγίδα σε όλους σχεδόν τους κλάδους της φυσικής επιστήμης.