Ήxoς

Στη δεκαετία του '60 η εταιρεία ΙΒΜ κατασκεύασε έναν υπολογιστή, ο οποίος, με ειδικό εξοπλισμό, χειριζόταν ένα μαγνητόφωνο και ένα σύστημα προβόλης. Από το μαγνητόφωνο ακούγοταν μουσική και φωνή, ενώ το σύστημα προβολής πρόβαλλε έγχρωμα σλάιντς. Επίσης, παρουσίαζε γραφικά σχηματισμένα από γράμματα, αριθμούς και χαρακτήρες στις οθόνες και στους εκτυπωτές των τερματικών σταθμών. Αύτος ο υπολογιστής, με τον πρωτόγονο, για τα σημερινά δεδομένα, εξοπλισμό, θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής πολυμέσων.

Σήμερα, ο ήχος αποθηκεύεται και παράγεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι εκείνη την εποχή, αφού η τεχνολογία άνοιξε νέους ορίζοντες τόσο στην επεξεργασία όσο και στην ποιότητα αναπαραγωγής ήχου.

Ο ήχος που παράγεται από τον υπολογιστή μπορεί να είναι φωνή, μουσική ή ειδικά εφέ. Παρ'ότι ο ήχος παίζει, κατά κανόνα, βοηθητικό ρόλο στις εφαρμογές πολυμέσων(αφού η κυρίαρχη αίσθηση στον άνθρωπο είναι η όραση), η χρήση του προσφέρει πρόσθετα πλεονεκτήματα και δυνατότητες για πιο εντυπωσιακή παρουσίαση.

Η αφήγηση ενός κειμένου (με κατάλληλο τόνο και χρώμα στη φωνή του εκφωνητή) υπογραμμίζει τα σημαντικά σημεία και υποβαθμίζει τα λιγότερο σημαντικά. Ακούγοντας μια περιγραφή μπορούμε να παρατηρούμε συγχρόνως και μια εικόνα ή ένα βίντεο χωρίς να διασπάται η προσοχή μας από την ταυτόχρονη ανάγνωση. Η μουσική δημιουργεί ατμόσφαιρα, συναρπάζει τον ακροατή, μεταβάλλει τη συναισθηματική του κατάσταση. Τα ηχητικά εφέ κεντρίζουν την προσοχή του χρήστη και του επισημαίνουν τα σημεία που πρέπει να προσέξει. Κανένα κείμενο και καμία εικόνα ή βίντεο δεν μπορεί να προκαλέσει τα συναισθήματα που προκαλεί το άκουσμα της μουσικής από όργανα, η φωνή σε ένα τραγούδι ή οι ήχοι που κάνουν τα ζώα στη φύση (κελάηδημα ενός πουλιού, κόασμα του βατράχου, συριγμός των δελφινιών).

Απαραίτητος εξοπλισμός για να χρησιμοποίησουμε ήχο στον υπολογιστή είναι οι συσκευές ηχογράφησης (π.χ μικρόφωνο,μαγνητόφωνο), οι συσκευές αναπαραγωγής (εσωτερικά ή εξωτερικά ηχεία), οι κάρτες ήχου και τα προγράματα καταγραφής, επεξεπγασίας και αναπαραγωγής του ηχητικού σήματος. Οι συσκευές ηχογράφησης και αναπαραγωγής του ήχου είναι παρόμοιες με αύτες που χρησιμοποιούνται στα ραδιόφωνα, στα κασετόφωνα και στην τηλεόραση. Η κάρτα ήχου αποτελεί το νέο στοιχείο, και γι'αυτό θα αναλύσουμε πιο κάτω τη λειτουργία της.