ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΚΑΠΝΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ του καπνίσματος, άλλοτε πανταχού παρούσα, περνά στις μέρες μας δύσκολες στιγμές. Στην Μ.Βρετανία, ο αριθμός των καπνιστών την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 10 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα οι καπνοβιομηχανίες να λάβουν δραστικά μέτρα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στην Αφρική, για παράδειγμα και σε άλλες υπανάπτυκτες περιοχές, χρησιμοποιούν αισχρές μεθόδους, λανσάροντας μάρκες με ονομασίες όπως Long Life και New Paradise και απεικονίζοντας στις διαφημίσεις ευτιχισμένους καπνιστές δίπλα σε πανάκριβα αυτοκίνητα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

Από τις αρχές του αιώνα μας, τα σκήπτρα στις συνολικές πωλήσεις καπνού κρατούν τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα.Στη Μ.Βρετανία κυριαρχούν τα ''ξανθα'' χαρμάνια τύπου Βιρτζίνια, που τώρα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σε χώρες όπου άλλοτε επικρατούσαν τα σκούρα ανατολιτικά καπνά. Ένα τυπικό τσιγάρο περιέχει συνήθως από έξι μέχρι τριάντα ποικιλίες καπνού. Επιπλέον είναι ενισχυμένο με ορισμένες πρόσθετες ουσίες,από τις 150 περίπου που επιτρέπονται από το νόμο στη Μ.Βρετανία.

Παρ' όλες όμως τις προσθήκες και την ποικιλία των αρωμάτων, το τυπικό σημερινό τσιγάρο δεν περιέχει παρά τη μισή ποσότητα καπνού απ'ό,τι στη δεκαετία του1930.

ΠΙΣΣΑ

Το πιο σημαντικό συστατικό είναι η σκουρόχρωμη πίσσα του καπνού. Αυτή ακριβώς η ουσία περιέχει και το άρωμα. Η περιεκτηκότητα των τσιγάρων σε πίσσα έχει μειωθεί κατα 25 % μέσα στήν τελευταία δεκαετία και γίνονται συνεχώς προσπάθειες να μειωθεί κι άλλο.

ΝΙΚΟΤΙΝΗ

H καθαρή νικοτίνη είναι μια από τις πιο θανατηφόρες ουσίες που υπάρχουν. Ελάχιστες σταγόνες στη γλώσσα αρκούν για να προκαλέσουν το θάνατο. Κατανεμημένη όπως είναι μέσα στον καπνό, πάντως, δρα ως ήπιο διεγερτικο, επιταχύνοντας ελαφρά τους παλμούς της καρδιάς, το ρυθμό της αναπνοής και τις λειτουργίες άλλων οργάνων του σώματος.Η νικοτίνη θεωρείται συνήθως ως η κύρια αιτία της εξής των καπνιστών. Η νικοτίνη βρίσκεται μόνο στο φυτό του καπνού και μπαίνει στον οργανισμό με τα μικροσκοπικά σταγονίδια πίσσας, που καταπίνουμε κατά την εισπνοή του καπνού. Ένα τυπικό τσιγάρο περιέχει περίπου 2 mg νικοτίνης η ποσότητα όμως που φτάνει στο αίμα είναι μικρότερη. Η θανατηφόρα δόση πιστεύεται ότι είναι 60 mg νικοτίνης σε καθαρή μορφή .

ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΚΑΠΝΟΣ ΠΙΠΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΡΩΝ

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στις πίπες και στα πούρα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πίσσα απο ο,τί τα τσιγάρα, επειδή όμως οι πεπειρασμένοι καπνιστές δεν καταπίνουν το καπνό, διατρέχουν σχετικά μικρότερο κίνδυνο.

ΤΑΜΠΑΚΟΣ (ΠΡΕΖΑ)

Είναι αρωματισμένος καπνός σε σκόνη, που τον παίρνει κανείς απο τη μύτη. Κάθε δόση περιέχει την ίδια νικοτίνη με ένα τυπικό τσιγάρο, επειδή όμως δεν υπεισέρχεται στη διαδικασία η καύση, δεν έχουμε ούτε πίσσα ούτε μονοξείδιο του άνθρακα.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ, Ή ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

1.Είστε πια σίγουροι ότι θα ζήσετε τουλάχιστον 15 χρόνια παραπάνω από όσα είχατε στο ριζικό σας σαν καπνιστής/καπνίστρια.

2.Μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα παιδί και,αν έχετε ήδη παιδιά, τώρα ξέρετε ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να τα αφήσετε μόνα τους ενώ ακόμα σας χρειάζονται-και πάντα σας χρειάζονται.

3.Αν χρειαστείτε για οπιονδήποτε λόγο γενική νάρκωση, δεν θα τρέμετε τυχόν επιπλοκές .

4.Έχετε πια (οι άνδρες) διπλάσιες πιθανότητες να μην παρουσιάσετε ανικανότητα στα 50 σας χρόνια.

5.Έχετε ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιάσετε εμφύσημα.

6.Τα μάτια σας δεν παθαίνουν συχνά επιπεφuκίτιδα._