ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Η Δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 350 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες όπως το Κουρδιστάν, η Λιβερία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, η Αιθιοπία, η πρώην - Γιουγκοσλαβία, η Ρουάντα, η Κένυα, η Σρί Λάνκα, η Αϊτή, η Ακτή Ελεφαντοστού και άλλες.
Αυτόνομα Ελληνικά προγράμματα υπάρχουν σήμερα στην Αρμενία, τη Ρωσία, το Μαλάουι, την Ζάμπια, την Αιθιοπία, την Παλαιστίνη, την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα ενω έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα στη Ζάμπια, την Αρμενία, την Γεωργία, το Καζακσταν, τη Μοζαμβίκη, την Ινδία και την Τουρκία.

Η Διοίκηση

Το Ελλνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διοικείται από ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο εκλέγεται στην ετήσια Γενική Συνέλευση και ανανεώνει κάθε χρόνο τα 3/7 των μελών τιυ, Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από εθελοντές που έχουν εμπειρία από αποστολές. Φροντίζει για εφαρμογή των προσανατολισμών και την γενική πολιτική της οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση.
Στην Ελλάδα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι αναγνωρισμένοι ως μη-κερδοσκοπικό σωματείο από το Δεκέμβριο του 1990(αρ. αποφ. Πρωτοδικείου Αθηνών 3780/1990). Η έδρα της Οργάνωσης είναι η Αθήνα και υπάρχει και ένα γραφείο αντιπροσώπευσης για τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη.

Οι Υποστηρικτές μας

Το Ελληνικό τμήμα των Γιατρών αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από 110.000 υποστηρικτές. Αυτοί ενημερώνονται σε μια σταθερή βάση με το τριμηνιαίο περιοδικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλες ενημερωτικές εκδόσεις.

  1. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τη βοήθεία τους α/ σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης β/ στα θύματα που προκαλούνται είτε εξεγέρσεων, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτίκη, φιλοσοφίκη ή πολιτική διακρισή.
  2. Εργαζόμενοι μέσα σε αυστηρή ουδετερότητα και με πλήρη αμεροληψία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεκδικούν, στο όνομα της παγκόσμιας ιατρικής ηθικής και του δικαιώματος στην ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, την πλήρη και απόλυτη ελευθερία στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους.
  3. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τος δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος τους και να διατηρούν την πλήρη ανεξαρτησία τους απέναντι σε οποιαδήποτεεξουσία, ή σε οποιαδήποτε θρησκευτική, πολιτική ή οικονομική δύναμη.
  4. Εθελοντές οι ίδιοι, μετρούν τους κινδύνους των αποστόλων που θα φέρουν εις πέρας και δεν διεκδικούν για τους εαυτούς τους καμία άλλη ανταμοιβή πέραν αυτής που η Οργάνωση είναι σε θέση να τους προσφέρει.

Θάνατος...απο δίψα;

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκετομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του νερού!Η κακή υγιεινή και τα διαρροϊκά σύνδρομα δημιουργούν ένα εκρηκτικό σύνολο που εξακολουθεί να πλήττει τον πλανήτη. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ελονοσίας.Εκατομμύρια ακόμη από την ηπατίτιδα Α. Και σε όλες αυτές τις ανθρώπινες απώλειες, κοινός παρανομαστής είναι το νερό.

Γνωρίζατε ότι σήμερα, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρούς υδάτινους πόρους και 2,4 δισεκατομμύρια 'ανθρωποι στερούνται βασικών μέσων υγιεινής; Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ταυτόχρονα το πιο φτωχό κομμάτι του πληθύσμου της γης και την ίδια στιγμή, εκείνο που κατα συνέπεια, κουβαλά στις πλάτες του τις περισσότερες ασθένειες. Κι ωστόσο, για όλους εμάς τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών, η χρήση του νερού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είδος αδιαπραγμάτευτο, δεδομένο. Ένα αγαθό πάντοτε στη διάθεσή μας για να καλύψει βασικές ανάγκες: για ένα μπάνιο, για πόση, για το νοικοκυριό, για την καθαριότητα. Μόνο οι δυσοίωνες προοπτικές που κάνουν λόγο για λειψυδρία είναι ικανές να μας προβληματίσουν και να βάλουν φρένο στην υπερκατανάλωση νερού. Όντας συνηθισμένοι να έχουμε σε αυθονία αυτό το αγαθό, ξεχνάμε συχνά την πραγματική του αξία και την σπουδαιότητα του στη ζωή όλων μας.

Για τους εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το νερό - και μάλιστα το πόσιμο- αποτελεί αναντικατάστατο μέσο για την υγιεινή των πληθυσμών τους οποίους υποστηρίζουν με ανάλογα προγραμματα.
Γιατί ένα πρώτο βήμα για την ανακούφιση της φτώχειας είναι μεταξύ άλλων. η αναγνώριση των πολλών΄παραγόντων που συμβάλλουν στη γέννησή της- με βασικό αυτό της πρόσβασης των πληθυσμών σε καθαρούς υδάτινους πόρους.

Παλιές συνήθειες, δύσκολες αλλαγές

Είναι πολλοί λόγοι που ο πληθυσμός μιας χώρας δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε μέσα υγιεινής αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως: στην άγνοια που έχουν οι άνθρωποιγια τη σημασία του νερού και της υγεινής στη ζωή τους, στην αδυναμία τους να εφαρμόσουν τη γνώση στην πράξη καθώς και στην ανεπαρκή κρατική βοήθεια.

Η εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει αποδείξει ότι συχνά οι κάτοικοι στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών όπου και παρεμβαίνουν, αγνοούν τις πραγματικές επιπτώσεις που έχει ένα ανθυγιεινό περιβάλλον και η ελλιπής ή, η πολλές φορές, ανύπαρκτη εφαρμογή μεθόδων καθαριότητας στη ζωή των παιδιών τους.Έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα κι αν εκπαιδεύσεις έναν πληθυσμό και τον παροτρύνεις να υιοθετήσει νέες πρακτικές στην καθημερινότητά του, είναι συχνά δύσκολο να τις εφαρμόσει καθώς είναι βαθιά ριζωμένες οι συνήθειες του λαού.''Το πιο δύσκολο κομμάτι στη δουλειά μας είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις νοοτροπίες και να '' σπάσεις" προκαταλήψεις αιώνων", ακούς τους εθελοντές να λένε. Αλλά εδώ βρίσκεται το "κλειδί " για να τους βοηθήσεις να αλλάξουν τα δεδομένα της ζωής τους και η πρόκληση της δικής μας παρέμβασης.

Η δουλειά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι πολύ δύσκολη στην προσπαθειά τους να στηρίξουν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους οι οποίοι τους έχουν ανάγκη.

Στόχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι να χαρίσουν τη ζωη σ'αυτούς τους ανθρώπους και να τους δείξουν την πραγματική αξία και σπουδαιότητα της ζωής. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται παντού, σε όλη τη γη, οπου κυριαρχεί ο πόνος και η φτώχεια, αγωνίζονται με προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας ενάντια στους ποιό βασανιστικούς και απάνθρωπους θανάτους. Ολοι οι άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας έχουν την ανάγκη να μοιραστούν το φόβο τους και να νιώσουν κάποιον κοντά τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τους χαρίσουμε αυτό που ζητάνε, γιατί ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΙΔΙ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ
Τελικά τι έχει σύνορα;