ROCK MUSIC

Η ροκ μουσική είναι ένα κράμα μουσικώνo στυλ, που κυριαρχούν στη Δύση απο το 1955 περίπου. Η ροκ ξεκίνησε στις Η.Π.Α αλλά έχει διαμορφωθεί απο ένα ευρύ φάσμα πολιτισμών και μουσικών παραδόσεων, συμπεριλαμβάνοντας τη gospel music, τα blues, την country- and- western music, κλασσική μουσική, folk music, ηλεκτρονική μουσική και τη δημοφιλή (λαϊκή ) μουσική της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής με τον όρο WORLD MUSIC .
Σε αντί
θεση με τη χρήση του σαν ένας ευρύς ορισμός ο όρος '' rock music'' χρησιμοποιείται για να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα σε μουσικά στυλ μετά το 1959 κυρίως επηρεασμένα απο λευκούς μουσικούς.Άλλα κύρια στυλ ροκ μουσικής περιλαμβάνει τη rock - and -roll και τη rhythm - and - blues ( Ra.B) , επηρεασμένα κυρίως απο μαύρους Αμερικάνους μουσικούς .Καθένα απο αυτά τα κύρια είδη περιλαμβάνει μια ποικιλία απο επιμέρους στυλ όπως heavy metal , punk και grunge .Ενώ καινοτομίες στη ροκ έχουν γίνει συχνά σε τοπικά κέντρα όπως Νέα Υόρκη ,Κίνγκστον και Λίβερπουλ , η επιρροή του ροκ είναι αισθαντή σε όλο τον κόσμο τώρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK

Οι γνώμες ήταν σχεδόν πάντα δυχασμένες.Το ροκ μπορεί να είναι και ελληνικό.Η τελευταία σχεδόν εικοσαετία, αποδεικνύει ότι το ροκ είναι μια διεθνής υπόθεση, η οποία φυσικά, αφορά και τους Έλληνες.Ευχάριστη απόδειξη όλων αυτών είναι οι δουλειές ολών των ελληνικών συγκροτημάτων που δρουν και λειτουργούν, παρά τη μικρή αγορά. Το ροκ είναι μια παλιά υπόθεση για τη χώρα, σχεδόν σύγχρονη με την παγκόσμια εμφάνιση του είδους. Φυσικά σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με το εξωτερικό, λόγω των συνθηκών, αλλά και της μικρότερης αγοράς.
Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του ΄60 με ονόματα όπως MG.C, Forminx, Idolls, Poll, Νοστράδαμος, Πελόμα Μπουτικού, Αγάπουνθος, Ωρίωνες, Sphinx κ.α. Ήταν 17χρονα και 20χρονα παιδιά που άκουγαν Βeatles και Rolling Stones και ήθελαν να ζήσουν το δικό τους trip και να γράφουν τη δική τους ιστορία. Τότε τίποτε δεν ήταν εύκολα, το ροκ βρισκόταν σε λανθάνουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Ούτε οι πρόβες ήταν εύκολες, αφού κανείς δεν εμπιστευόταν το αποθηκάκι του ή το υπόγειό του για να στεγάσει τους μουσικούς. Τα όργανα δε, ήταν δυσεύρετα, όποιος είχε π.χ μια κιθάρα τη δάνειζε και σε άλλο γκρουπ.Όσο για τα live, ευτυχώς που υπήρχαν οι κινηματόγραφοι, εκτός από τις μπουάτ, γιατί τα προβλήματα συνεχιζόταν . Προβλήματα που είχαν και οι Poll λόγω της Χούντας σε μια μπουάτ που εμφανίζονταν με την αστυνομία."Μας στήσανε όλους μαζί, κοινό και μουσικούς, στο μέσον του κέντρου και αρχίζανε το κήρυγμα πως πρέπει να φερόμαστε, να ντυνόμαστε κ.λ.π Μετά άρχιζαν τις απειλές..".αναφέρει ο Κώστας Τουρνάς. Ευτυχώς όλα αυτά σταματούσαν εδώ. Τη δεκαετία του '70 έρχονται να προστεθούν και άλλα ονόματα στα ήθη υπάρχοντα. Έτσι εμφανίζονται ο Παύλος Σιδερόπουλος, οι Socrates, οι πρώτες προσωπικές δουλείς του Κώστα Τουρνά, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νικόλας ο Άσιμος, οι Varoura Band, η Σπυριδούλα, ο Βαγγέλης Γερμανός.
Ο Ασυμβίβαστος, ο Πρίγκιπας, ο Μπάμπης ο "Φλου", επτά χρόνια μετά τον θανατό του εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό εκτός απο τους μουσικούς και δημιουργούς, τη νεολαία, αλλά και γενικότερα ένα τεράστιο κοινό. "Ο Παύλος ήταν ένας γλυκος ''κακομαθημένος'' έφηβος που ήθελε να γίνει συγγραφέας ή ποιητής αναφέρει ο Β.Γερμανός. Ήταν τότε, στα τέλη τηςδεκαετίας του '60 που σπούδαζαν στο Μαθηματικό της Θεσ/νίκης και συγκατοικούσαν. Το '69 ο Παύλος Σιδηρόπουλος μαζί με τον Παντελή Δεληγιάννη φτιάχνουν το ντουέτο ''Δάμων και Φιντίας''και κατεβαίνουν στην Αθήνα όπου εμφανίζονται στο ''Κύτταρο'' μαζί με τους Socrates, τον Εξαδάκτυλο, Μπουρμπρόλια και τη Δέσποινα Γλέζου. Το 1978 ξεκινάει η συνεργασία του Παύλου Σιδηρόπουλου με τη Σπυριδουλα, τότε ήταν που ηχογράφησαν και το ιστορικό "Φλου". Όσον αφορά τους Socrates, τώρα, ήταν αναμφίβολα το μεγαλύτερο ροκ γκρουπ που από την Ελλάδα. Ήταν το πρώτο γκρουπ που επιδιώκει να βγει από τα όρια της Ελλάδας, για να αναδεχτεί και στην ευρωπαϊκή σκηνή. Με 15χρονη πορεία και έξι δίσκους στο ενεργητικό τους, με live εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με συνεργασίες όπως αυτή του Βαγγέλη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή τους ως support γκρουπ στην περιοδεία των U.F.O, καταλαβαινουμε ότι οι Socrates είναι ένα απο τα μεγαλύτερα κεφάκαια του ελληνικού ροκ κ.π.α

.,,