Οι πιο δασημοι Designers!

Ο Τομ Φορντ γεννήθηκε στο Τέξας τον Αύγουστο του 1962 και είναι πλέον ένας από τους πιο καταξιωμένους σχεδιαστές μόδας παγκοσμίως. Πρώτη του αγάπη υπήρξε η υποκριτική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο Parsons School of Design. Οι σπουδές του εκεί κράτησαν μέχρι το 1986. Στα επόμενα χρόνια βρέθηκε να εργάζεται σε γνωστές εταιρείες μόδας όπως είναι η Perry Ellis και η Cathy Hardwick. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πρόσληψή του το 1990 στον οίκο Gucci. Μετά από την αποχώρησή του από την Gucci ίδρυσε τη δική του εταιρεία με την επωνυμία Tom Ford.Η θέση που ανέλαβε ο Φορντ στον οίκο ήταν αυτή του επικεφαλής σχεδιαστή της γυναικείας συλλογής. Το 1994 όμως όταν ο οίκος Gucci πωλήθηκε σε μια επενδυτική εταιρία με έδρα το Μπαχρέιν, ο Φορντ χρίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μιλάνο.

Γεννημένη στο Σωμύρ (Saumur), στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας, η Σανέλ επέζησε μιας πενιχρής παιδικής ηλικίας και μιας αυστηρής, μοναχικής εκπαίδευσης. Η Chanel μεγάλωσε σε ένα γαλλικό ορφανοτροφείο. Το απλοϊκό και άκαμπτο φόρεμα των καλογριών και το περιβάλλον αυτό επηρέασαν τα σχέδια της. Οι δυσκολίες της νεαρής ζωής της, την ενέπνευσαν να ακολουθήσει έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο ζωής, πρώτα πάνω στο σανίδι, όπου απόκτησε το παρατσούκλι "Coco" και έπειτα ως κατασκευάστρια και πωλήτρια γυναικείων καπέλων.Η Κοκό Σανέλ (Coco Chanel, ψευδώνυμο της Γαλλίδας Γκαμπριέλ Σανέλ, γαλλ.Gabrielle Bonheur Chanel) ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα (19 Αυγούστου 1883 - 10 Ιανουαρίου 1971). Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Ίδρυσε ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα "Σανέλ № 5" και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα. Είναι μια υπογραφή αρτιότητας. Η Coco Chanel είχε ελάχιστη υπομονή και πολύ ταλέντο.Οι καινοτομίες της είναι βασικά κομμάτια της γκαρνταρόμπας πολλών γενεών γυναικών: τα jersey ταγέρ και φορέματα, τα ντραπέ τουρμπάνια, τα πουκάμισα, οι πλισέ φούστες, τα γυναικεία πουλόβερ, οι μπλούζες χωρίς γιακά, τα τουιντ (πλεχτά) ταγέρ, τα blazer, οι δίχρωμες (μπεζ με μαύρη μύτη) γόβες χωρίς φτέρνα, τα strapless φορέματα, οι καμπαρντίνες... Δημιουργησε, επίσης, το μικρο μαυρο φορεμα, τη ζωνη-αλυσιδα, το άρωμα № 5, το total look, τα κοσμηματα στα ρουχα, το κασμιρενιο καρντιγκαν, την καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα, τις γυναικείες πυτζάμες (τις οποίες κατόρθωσε να κάνει και κοινωνικά αποδεκτές), το unisex στυλ, το gypsy look και τα γυναικεία παντελονια, ενώ, επίσης, αυτή ήταν που καθιέρωσε το μαυρισμα και τα κοντα μαλλια στις γυναίκες.

Ο Τζιόρτζιο Αρμάνι γεννημένος στις 11 Ιουλίου 1934, είναι Ιταλός σχεδιαστής μόδας, παγκοσμίως γνωστός για τα ανδρικά του κοστούμια και τη διακόσμηση πολλών ξενοδοχείων. Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής του (Αρμάνι) το 1975 και πλέον θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους σχεδιαστές της Ιταλίας, με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά το 1,5 δις δολλάρια. Η δε προσωπική του περιουσία, μέχρι το 2011, εκτιμάται στα 7 δις δολλάρια.

Fashion Trends

Το σακάκι varsity

Από το 1865, όταν η ομάδα μπέιζμπολ του Χάρβαρντ επέλεξε τα κεντημένα lettermans ως σύμβολο της αποκλειστικότητας και της διάκρισης, το σακάκι varsity είχε διανύσει πολύ δρόμο, αγκαλιάζοντας την εξέλιξη παράλληλα με τις πολλές επιρροές που στο τέλος βοήθησαν να διαμορφώσουν σήμερα την κλασική έννοια της. Μέχρι το 1930, το σακάκι μάλλινο με δερμάτινα μανίκια δανείστηκε η ίδια γράμματα υπογραφής, που συνδέεται με το γυμνάσιο και το κολέγιο τις ομάδες varsity.

 

Tη δεκαετία του '90 και στρέφοντας την απόλυτη high-school τάση σε μια χαλαρότερη πίσω.Ταιριάζει απόλυτα με τις προοδευτικές αθλητικές επιρροές κίνημα των τελευταίων ετών.Το 2012 υπογράμμισε το κολεγιακό σακάκι ως έναα από τις πλέον σημαίνοντες τάσεις της μόδας. Για την άνοιξη του 2013, το σακάκι varsity έχει εκπληρώσει μια αργή πτώση που οφείλεται σε υπερβολικό κορεσμό. Το makeover βασίζεται σε μια σειρά από απροσδόκητα υφάσματα και εκτυπώσεις που σιγά-σιγά αντικαθιστούν τις bodices μαλλί και τα δερμάτινα μανίκια.

Desert Queen

Με την εξέταση σε μια προοπτική, μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε πως κάθε τελευταία σεζόν μόδας έχει μερίδιο που της αναλογεί και η έμπνευση έρχεται από την έρημο, με τους σχεδιαστές που προσπαθούν να εμποτίσουν τις συλλογές τους με ένα άγγιγμα του εξωτισμού και του ενθουσιασμού. Κρατώντας με το τολμηρό πνεύμα, αλλά την επιλογή ενός πολύ πιο τρέχουσας κατεύθυνσης της άνοιξης του 2013 οι τάσεις της μόδας διοχετεύονται στην Αφρική με έναν τρόπο που είναι κατάλληλο για μια πραγματική βασίλισσα της ερήμου.

Είτε έχετε καιρό για τη θηλυκότητα και μια καλή δόση μυστηρίου, ή είστε πιο άνετα με ένα βλέμμα που ορίζεται από τη λειτουργικότητα, είναι έτοιμη να σκέφτονται από την άποψη των στοιχείων χρησιμότητας με μια εξωτική άκρη αυτή τη σεζόν.

Kιμονό

Φυσικά, για να υλοποιήσεις το εν λόγω λουκ, πρέπει να εξοπλιστείς με κιμονό, πολυτελή υφάσματα, floral – εμπριμέ μοτίβα και βρίσκεσαι στη σωστή κατεύθυνση. Το ασιάτικο στοιχείο ανέδειξαν στις πασαρέλες τους και οι μεγάλοι οίκοι μόδας στις συλλογές για την Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2013, με τους Prada, Emilio Pucci, Roland Mouret, Lanvin και John Galliano να κρατούν τα σκήπτρα.Ξεκινώντας από τον οίκο Prada είδαμε να κυριαρχούν τα σικ μαύρα κιμονό επενδυμένα με floral μοτίβα και συνδυασμένα με κάπρι παντελόνια αλλά και μεταλιζέ χρυσά πέδιλα. Μοδάτα είναι για τον οίκο Prada και τα φορέματα- κιμονό που καταλήγουν κάτω από το γόνατο.

Ο οίκος Emilio Pucci έδωσε μια ακόμα πιο σέξι νότα στο στυλ κιμονό, προτείνοντας σχέδια φορέματος- κιμονό σε πράσινο της ελιάς με το μοτίβο του δράκου να κυριαρχεί. Το σέξι κιμονό εδώ ήταν συνδυασμένο με ψηλά γαλάζια πέδιλα με λουράκι. Ειδικά το μοτίβο του χρυσού δράκου, πάνω στα μαύρα μεταξένια υφάσματα το λατρέψαμε, ακόμα και στη μορφή της τύπου πιτζάμας με φαρδιά παντελόνια και μπλούζες κιμονό με κουμπιά.Τέλος, ο οίκος Roland Mouret, πήγε το ασιάτικο λουκ, ένα βήμα παραπέρα με φορέματα ασπρόμαυρα σε στυλ του ασιάτικου σχεδίου origami.

written by:

Βασιλική Κούργια,Παναγιώτα Κάλτσα