ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο. ή απλά Παναθηναϊκός) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος. Η ονομασία του συλλόγου παραπέμπει στο έργο του Ισοκράτη Παναθηναϊκός το οποίο παρουσίασε την ανωτερώτητα των Αθηναίων ως προς την εκπαίδευση, τη δημοκρατική φύση του αλλά και τη στρατιωτική ισχύ τους, την οποία χρησιμοποιούσαν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με ιστορική έδρα το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός αποτελεί το μοναδικό σύλλογο που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων και συμμετέχει στα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας των ομαδικών αθλημάτων της χώρας. Έμβλημα του συλλόγου είναι το πράσινο τριφύλλι. Ο Παναθηναϊκός έχει ενεργά τμήματα για 15 αθλήματα. Τα αθλήματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ φιλοξενούνται από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.).

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν ο αθλητής του στίβου του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, Γιώργος Καλαφάτης πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα νέο Σύλλογο που έμελλε να γίνει η πιο ένδοξη ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας. Αρχικά η συντόμευση του ονόματος της ομάδας ήταν ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) και μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.

ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

To τριφύλλι του ΠΑΟ σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1918 από τον Γεώργιο Χατζόπουλο, διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου. Η προέλευση του τριφυλλιού ως εμβλήματος του συλλόγου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, υπεύθυνος της υιοθέτησής του ήταν ο Κωνσταντινουπολίτης αθλητής Μιχάλης Παπάζογλου. Το τριφύλλι ήταν το έμβλημα που χρησιμοποιούσε όταν αγωνιζόταν στον προηγούμενό του σύλλογο, τη Χαλκηδόνα. Έτσι, όταν το 1911 ήρθε από το Βόσπορο στην Αθήνα και εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, πρότεινε αυτό να γίνει το επίσημο έμβλημα του ΠΑΟ. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι την πηγή έμπνευσης για το τριφύλλι αποτέλεσε ο ιρλανδικής καταγωγής Καναδός μαραθωνοδρόμος Γουίλιαμ Σέρινγκ, που το 1906 στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας είχε τερματίσει πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο φορώντας μια λευκή στολή με ένα μεγάλο πράσινο τριφύλλι στο στήθος. Μια τρίτη εκδοχή λέει πως ο Απόστολος Νικολαΐδης, κατά τις σπουδές του στη Γερμανία, είχε παρακολουθήσει τη γερμανική ομάδα SpVgg Fürth που φορούσε πράσινα και λευκά χρώματα έχοντας έμβλημα το τριφύλλι, και πρότεινε εκείνος το έμβλημα αυτό στον Παναθηναϊκό. Είναι πιθανός και ο συνδυασμός όλων των παραπάνω εκδοχών.

ΘΥΡΑ 13

Θύρα 13 ονομάζεται ο ενιαίος φορέας των οργανωμένων συνδέσμων του Παναθηναϊκού. Πήρε το όνομα αυτό από την ομώνυμη Θύρα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Απόστολος Νικολαΐδης, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟ. Η Θύρα 13 ιδρύθηκε το 1966 και έδωσε δυναμικό παρών στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971. Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να αποτρέψει τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους δημιούργησε την ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. και την αναγνώρισε ως μοναδικό επίσημο σύνδεσμο του Παναθηναϊκού. Το 1986 μέλη της ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. ιδρύουν το Green Club που μετέπειτα ονομάστηκε Green Cockney Club, το 1988 ιδρύθηκε ο σύνδεσμος των Mad Boys και το 1994 οι Athens Fans. Το 1998 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επέστρεψε στην παλαιότερη απόφασή του και έδωσε και πάλι στην ΠΑ.ΛΕ.ΦΙ.Π. το προνόμιο του μοναδικού συνδέσμου του Παναθηναϊκού. Το 2006 μετά από συνεργασία του συνδέσμου Athens Fans και ανεξαρτήτων συνδέσμων δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Συνδέσμων Θύρας 13. Η έδρα του Ενιαίου Φορέα βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 200 μέτρα μακρυά από το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.

Σύνταξη: Αντώνης Κώτσιας , Μιχάλης Ζήσης