ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Καλοχώρι (Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Καλοχώριον”.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Καλοχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλοχωρίου, του πρώην Δήμου ΜΟΛΟΣΣΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Το Καλοχώρι έχει υψόμετρο 348 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,6743218861 και γεωγραφικό μήκος 20,6130236257.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ

Στο Καλοχώρι υπάρχει το μνημείο της Αγρότισσας το οποίο είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Καγιώργου όπου απείκονιζεται μια αγρότισσα, η Ευθαλία Κανατά και ήταν προσφορά της Φανής Λαγογιάννη και του Παναγιώτη Νικολάου. Στο μνημείο διακρίνεται μια αγρότισσα να οργώνει με ένα ζευγάρι υποζύγια και να λέει: "Άντε Μαρτίνη, άντε Μαγιούλη, ώσπου να 'ρθει ο αφέντης μου απ' τα ξένα".Λίγο πιο πίσω από το μνημείο έχει διαμορφωθεί "Το πάρκο της Αγρότισσας" μέσα στον ποταμό Καλαμά.Κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου γίνεται προς τιμή της Αγρότισσας η "Γιορτή Αγρότισσας".

Εδώ δείτε μερικές εικόνες από το Καλοχώρι.

Σύνταξη: Ράγγου Κωνσταντίνα, Τσέντζου Αλεξάνδρα, Τσουμάνη Ελένη