SWAG

Swag ειναι ένας όρος «αργκό» του internet (social networks, σχόλια φόρουμ, φωτογραφιών) που δηλώνει ένα είδος στυλ, μία νοοτροπία η οποία ξεκινάει απο το Αμερικάνικο Hip Hop, R&b και Pop στοιχείο.

Θεωρείται ότι η πρώτη φορά που ακούστηκε η λέξη swag ήταν τη δεκαετία του 1520-30. Βγαίνει από το ρήμα swing που σημαίνει "κίνηση". Η κύρια σημασία του swag, ήταν να κουνιέσαι και να περπατάς βαριά και με αστάθεια. Σε μία όμως πιο σύγχρονη και μοντέρνα εκδοχή το swag μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί σαν μία διάλεκτο των επιχειρήσεων για να πουλήσουν τα προϊόντα. Εμείς όμως κρατάμε την πρώτη και κύρια έννοια! Πάμε τώρα στη λέξη swagger που ήρθε πολύ αργότερα από ένα τραγούδι του ράπερ Jay-Z, "All I Need" (2001). Ουσιαστικά ή λέξη swagger έχει να κάνει με hip- hop τραγούδια, για να αναδείξει το στυλ της ραπ μουσικής. Βασικότερος σκοπός είναι να αναδείξει το στυλ, τις δεξιότητες και την ανδρεία των τραγουδιστών - ράπερ ή γενικότερα των ατόμων που προτιμούν αυτή τη μουσική. Το swagger στη hip - hop μουσική περιλαμβάνει τραγούδια των ράπερς T.I (Swagger International), Jay-z (Swagga Like Us) καθώς και πολλών άλλων. Αργότερα η όλη αυτή έννοια του swag αναθεωρήθηκε και στις 31 Ιουλίου 2006 δημοσιεύτηκε ότι πλέον η κύρια σημασία του swag θα είναι η εμφάνιση, το στυλ και ο τρόπος που θα παρουσιάζει ο καθένας τον εαυτό του!

Πάμε τώρα στο κυρίως μέρος. Ποιο στιλ θεωρείται swag; Πώς είναι ντυμένος ένας swagger; Ο swagger φοράει καπέλα στιλ ραπ ή χιπ- χοπ, γυαλιά τύπου αεροπορίας με χρωματιστό φακό ή μυωπίας με το γνωστό μεγάλο μαύρο σκελετό. Ντύνεται, αν είναι αγόρι, με φαρδιά χαμηλά παντελόνια, συνήθως πολύχρωμα, μπλούζες, επίσης φαρδιές, με περίεργες στάμπες, αμάνικα φανελάκια- τα γνωστά κασκορσέ- παπιγιόν με φούτερ, παπούτσια τύπου vans και κρεμάει πολλές αλυσίδες στο λαιμό του. Αντίστοιχα η swag girl αγαπάει τα στενά παντελόνια τζιν ή κολάν με σχέδια, προτιμά και αυτή τις φαρδιές μπλούζες, πιο κοντές βέβαια, με στάμπες και motos, της αρέσουν τα χρώματα και τα πολλά και μεγάλα κοσμήματα. Η μουσική που ακούνε οι γνήσιοι swaggers είναι η χιπ- χοπ και η ραπ, αφού ο πρώτος που υιοθέτησε και προώθησε το swag στιλ ήταν ο ράπερ “50 cent”. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο γιατί πλέον οι swaggers είναι παντού και απλά ακολουθούν το στιλ που διαμορφώνεται στην πορεία.Επίσης πολύ διαδεδομένα είναι τα strech, οι μπαντάνες, τα jersey μπουφάν και η δραστηριοποίηση των swaggers στα social medias(Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr).

ΣΥΝΤΑΞΗ: Νικολέττα Τολούπη, Βίκυ Πεζοδρόμου, Μυρτώ Χατζηαναστασίου