ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα......
Μα είναι αμέτρητα......
Όσες και οι ευχές του.

"Το Χαμόγελο του Παιδιού".
Ήταν Δεκέμβριος του 1995, όταν χιλιάδες τηλεθεατές από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Κόκκινη Κάρτα».
Μία εκπομπή - αναγγελία, μία εκπομπή πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, με πρωταγωνιστή ένα δεκάχρονο αγόρι, τον Ανδρέα Γιαννόπουλο. Ένα παιδί που τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του άνιση μάχη με τη ζωή, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Δίπλα του η οικογένεια του και καλεσμένοι της εκπομπής οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες.
Ο Ανδρέας δε βρισκότανε στο studio της εκπομπής, για να μιλήσει για το δικό του πρόβλημα, όπως όλοι περίμεναν. Δε μίλησε για το πόσο πόναγε, για το πόσο προσπαθούσε. Βρισκότανε εκεί, για να παρουσιάσει το ημερολόγιο του, την επιθυμία του, το όραμά του. Με λόγια ώριμα και ουσιαστικά, έκφραση μοναδικής δύναμης και ευαισθησίας, ξάφνιασε και ταρακούνησε την ελληνική κοινωνία, ζητώντας την ίδρυση ενός Συλλόγου για τα παιδιά.
Με μια χαρακτηριστική κίνηση ζωγράφισε ένα χαμόγελο στο δικό του πρόσωπο, ζητώντας όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα να χαμογελούν ευτυχισμένα.
Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αυτές οι σκέψεις θα γίνουν ο σκοπός της ύπαρξής του....
Όλοι ξέρουμε συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαί και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά αλβανάκια άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.
Με λόγια αγνά και αληθινά μίλησε κατευθείαν στις καρδιές όλων μας. Μας ταρακούνησε ζητώντας μας κάτι απλό, ουσιαστικό, ανθρώπινο αλλά συγχρόνως πολύ δύσκολο. Μας ζήτησε να αφήσουμε τα λόγια, να κοιτάξουμε γύρω μας και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας για «εκείνα» τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας και που τους γυρνάμε την πλάτη παραμένοντας σιωπηλοί και άπραγοι.
Ο Ανδρέας υπήρξε ένα παιδί ευτυχισμένο, ένα παιδί χαμογελαστό. Έφυγε με την αγνότητα, τον αυθορμητισμό και την ανιδιοτελή αγάπη που μόνο τα παιδιά νιώθουν και ξέρουν να προσφέρουν. Είχε την αγαπημένη του οικογένεια, τους φίλους του, τους συμμαθητές του, το δικό του σκυλάκι, που φρόντιζε και αγαπούσε. Είχε τα δικά του όνειρα, τα δικά του θέλω, όλη τη ζωή μπροστά του και την επιθυμία όλα τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα. Και αυτή την επιθυμία, στα δέκα του χρόνια, τη μοιράστηκε με όλους εμάς και έγινε σκοπός και πράξη για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας.
Ο Ανδρέας έφυγε πολύ σύντομα από κοντά μας. Λίγες εβδομάδες μετά από την εκπομπή έχασε τη μάχη με τη ζωή. Εκείνος το γνώριζε, το ένιωθε, το περίμενε γι’ αυτό και βρήκε τον τρόπο, προσπάθησε και κατόρθωσε να μας καλέσει στο δικό του Σύλλογο. Να μας ενώσει και να μας δείξει πως τα όνειρα, όταν τα πιστεύεις, γίνονται πραγματικότητα.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε από ένα δεκάχρονο αγόρι. Το ημερολόγιο του είναι η κληρονομιά μας, το χαμόγελο που ζωγράφισε στο δικό του πρόσωπο, έγινε το χαμόγελο και η ελπίδα για εκατοντάδες παιδιά που κινδυνεύουν.
Ανδρέα, το δικό σου αστέρι φωτίζει κάθε μας κίνηση, κάθε μας σκέψη, κάθε μας προσπάθεια. Αν και βρίσκεσαι μακριά μας σε νιώθουμε κοντά μας σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας ενέργεια. Ο δικός σου Σύλλογος έγινε και δικός μας. Mας έδειξες το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μας ένωσες, μας έβγαλες από την αδράνεια και από τη σιωπή και μας έδωσες τη δυνατότητα να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη....
.... αλβανάκια άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο ....
ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ!
Ανδρέα σε ευχαριστούμε!!!

Τα λόγια του ημερολογίου του μικρού ιδρυτή του Συλλόγου μας Ανδρέα Γιαννόπουλου, είναι η πολύτιμη κληρονομιά που μας άφησε.
Η φωνή μιας παιδικής καρδιάς που μας άγγιξε βαθιά και μας κινητοποίησε Η φωνή που μιλάει στις συνειδήσεις όλων μας και μας δείχνει το δρόμο. Η αποστολή που μας ανέθεσε δύσκολη και ο αγώνας που καθημερινά δίνουμε άνισος. Πολλά τα προβλήματα των παιδιών. Πολλά παιδιά έχουν ανάγκη ένα ζεστό σπιτικό, μια αγκαλιά, ένα «χαμόγελο». Εμείς προσπαθούμε και θέλουμε να δώσουμε «χαμόγελο» σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη και αγωνιούμε, αν θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, κάθε φορά που ένα παιδί μας χρειάζεται. Δεν έχουμε δικαίωμα και δεν πρέπει να λέμε «όχι» σε ένα παιδί που έχει την ανάγκη μας.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.
Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.
Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών.
Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Η οικογένεια αποτελεί το πιο σημαντικό κύτταρο της κοινωνίας. Οποιοδήποτε πρόβλημα επηρεάζει τη λειτουργικότητα και τις σχέσεις των μελών μεταξύ τους. Κρίσιμες ή τραυματικές καταστάσεις, όπως η ανεργία, το διαζύγιο κ.α, μπορούν να οδηγήσουν στην αποδιοργάνωσή της και στην εμφάνιση σοβαρών δυσκολιών.
Από το 1997 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από τις τράπεζες ειδών που λειτουργεί, σε όλη την Ελλάδα, προσφέρει τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση λόγω των πρόσκαιρων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του συλλόγου στοχεύουν :
-στην κάλυψη των πρωτογενών αναγκών για την επιβίωση οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα,
-στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών της οικογένειας,
-στην παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την κινητοποίηση των μελών της οικογένειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους,
-στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση του κόσμου για την υποστήριξη της οικογένειας σε κρίση.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους.
Οι βασικότερες δράσεις του Οργανισμού στο χώρο της υγείας είναι:
-Κοινωνική και Ψυχολογική Στήριξη Παιδιών με προβλήματα υγείας,
-Φροντίδα στο σπίτι για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας,
-Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία,
-Κινητές Ιατρικές Μονάδες,
-Προληπτική Ιατρική.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η Δημιουργική απασχόληση στα Νοσοκομεία ξεκίνησε το 1999. Σήμερα: -Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», -Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαϊας Κυριακού», -Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, -Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Α.Χ.Ε.Π.Α., -Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», -Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Με εργαλεία μας απλά υλικά, όπως το γέλιο, το παιχνίδι, το τραγούδι, τη συζήτηση, την ανθρωπιά, υποστηρίζουμε, ενισχύουμε και ενδυναμώνουμε πρώτα τα ίδια τα παιδιά και, παράλληλα, και τους γονείς τους. Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες, προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι το νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει και χώρο παιχνιδιού, χαράς και δημιουργίας. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί τις ώρες της δημιουργικής απασχόλησης διώχνει την ένταση και επιδρά λυτρωτικά στις ψυχές παιδιών, γονέων, νοσηλευτών και γιατρών. Με το συνδυασμό δημιουργίας, μάθησης και ψυχαγωγίας, παρέχονται εναλλακτικοί τρόποι αυτοέκφρασης και ψυχολογικής στήριξης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της προσπάθειας των παιδιών και των οικογενειών τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που φέρνει η ασθένεια στη ζωή τους. Έτσι καθημερινά απασχολούμε τα παιδιά με -Ατομικό και ομαδικό παιχνίδι στους ήδη διαμορφωμένους παιδότοπους και στους θαλάμους νοσηλείας των παιδιών, -Δημιουργία μέσω ζωγραφικής, χειροτεχνιών και κατασκευών, -Ευκαιρίες για αυτοσχεδιασμό , έκφραση , εκτόνωση και χαλάρωση μέσα από το παιχνίδι (θεατρικό, κινητικό), -Διοργάνωση ημερήσιων εκδρομών, -Διοργάνωση πάρτυ γενεθλίων με τη συμμετοχή κλοουν, -Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών, -Διοργάνωση εποχιακών γιορτών ( Τσικνοπέμπτη , Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ ) με τη συμμετοχή αγαπημένων καλλιτεχνών, -Συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το Χαμόγελο του Παιδιού από το 1997 έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο φάσμα δράσεων για το παιδί και την οικογένεια του με στόχο την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλους τους τομείς, όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η διαβίωση κ.α. Η κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη παρέχεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και αποσκοπεί στην : -καθοριστική συμβολή στην υποστήριξη και ενθάρρυνση του παιδιού και της οικογένειας του, ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζου, -στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ατόμου, -στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των φορέων για την άμβλυνση των προβλημάτων των παιδιών. Κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη παρέχεται κεντρικά στην Αθήνα και περιφερειακά στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Πύργο, την Τρίπολη την Κόρινθο, την Κέρκυρα και την Χαλκίδα.

ΠΗΓΕΣ:

ΣΥΝΤΑΞΗ:ΑΘΗΝΑ ΚΑΣΣΟΥ κ' ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΟΝΤΟΥ