OLYMPIAKOS B.C

Μερικά χρόνια μετά, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Φαίδων Ματθαίου αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας. Πολύ σύντομα ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια. Με την ενίσχυση του προέδρου Νίκου Γουλανδρή, δημιουργήθηκε μια ομάδα τίτλων με βάση τη χρυσή φουρνιά από Ελληνοαμερικανούς μπασκετμπολίστες (Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Μελίνι, Διάκουλας). Με τον «Πατριάρχη» του ελληνικού μπάσκετ στον πάγκο ο Ολυμπιακός φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1976, ενώ δυο χρόνια μετά με τον Κώστα Μουρούζη να αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας, έρχεται και το τέταρτο πρωτάθλημα.

Ιστορία της ομάδας μας

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’30, όταν δημιουργήθηκε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού με παίκτες από την «Ιωνίδιο» Σχολή.Μεγάλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ φόρεσαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα, προπονητές έγραψαν ιστορία, ήρθαν νίκες, με τον Ολυμπιακό να πρωταγωνιστεί εντός και εκτός συνόρων. Πρώτοι μεγάλοι πρωταγωνιστές της «ερυθρόλευκης» ιστορίας, τα αδέρφια Σπανουδάκη. Ο Αλέκος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που χρησιμοποίησε το τζαμπ σουτ, ενώ ο Γιάννης εκτός από παίκτης, για πολλά χρόνια ήταν και προπονητής της ομάδας μαθαίνοντας μερικά από τα μυστικά του αθλήματος από τον θρυλικό Μπομπ Κούζι. Το πρωτάθλημα του 1949 ήταν ο πρώτος τίτλος στην ιστορία της ομάδας, ενώ έντεκα χρόνια μετά (1960) ήρθε και ο δέυτερος. Εκείνη τη χρονιά, ο Ολυμπιακός έπαιξε, για πρώτη φορά στην Ευρώπη εναντίων της τουρκικής Γαλατασαράι.

Ολυμπιακός το 1997 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το Τριπλ Κράουν (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα). Την ίδια χρονιά, αγωνίστηκε ως Πρωταθλητής Ευρώπης στο τουρνουά McDonald's Open όπου αντιμετώπισε στον τελικό της διοργάνωσης τους πρωταθλητές του NBA Σικάγο Μπουλς, του μεγαλύτερου καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών, του Μάικλ Τζόρνταν. Αργότερα Το 2012 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το δεύτερο Πρωτάθλημα Ευρώπης στην ιστορία του στο Final Four της Κωνσταντινούπολης με νίκη 62–61 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ανατρέποντας διαφορά 19 πόντων στα τελευταία 12 λεπτά και πετυχαίνοντας έτσι τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των ευρωπαϊκών τελικών και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ.

Το 2013 ο Ολυμπιακός κατέκτησε για 2η συνεχόμενη φορά και 3η συνολικά το Πρωτάθλημα Ευρώπης, νικώντας στον τελικό του Final Four του Λονδίνου τη Ρεάλ Μαδρίτης με 100–88, ανατρέποντας και πάλι διαφορά 17 πόντων που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου.[6] Έγινε έτσι η μοναδική ελληνική ομάδα και η μόνη ομάδα μαζί με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ – στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα Πρωταθλήματα Ευρώπης από την καθιέρωση του συστήματος Final Four τo 1988, καθώς και μόλις η τρίτη ομάδα στην Ευρώπη που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα συνεχόμενες χρονιές (back-to-back Euroleague Champions), μετά την Γιουγκοπλάστικα και τη Μακάμπι. Μετά την κατάκτηση της δεύτερης συνεχόμενης Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός κατέκτησε την ίδια χρονιά και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στη Βραζιλία..

Πγές http://el.wikipedia.org/wiki/

ΣΥΝΤΑΞΗ:Αλέξανδρος Φάκας,Βαγγέλης Φάκας