Ολυμπιακός

Ίδρυση Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Το όνομα του νέου συλλόγου το έδωσε ο πρώτος αντιπρόεδρός του, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν δημιουργηθεί. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες.[18] Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού.[19] Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος, ενώ το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού συγκροτήθηκε ως εξής:
Πρόεδρος: Μιχάλης Μανούσκος
Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος
Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης
Ταμίας: Όθων Κόκκινος
Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής
Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης

Οι καλύτεροι επιθετικοί που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό

Μερικοί από αυτούς ήταν ο Κώστας Μήτρογλου

Κώστας Μήτρογλου

Οι περισσότεροι έλληνες τον γνώρισαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων που έγινε το 2007 όπου κατέκτησε την 2η θέση με την Ελλάδα ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Έμαθε το ποδόσφαιρο στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στις ακαδημίες της Ντούισμπουργκ και αργότερα της Γκλάντμπαχ. Έπαιξε αρκετά παιχνίδια στην δεύτερη ομάδα της Γκλάντμπαχ όπου είχε την τύχη εκείνη την εποχή να βρεθεί έστω και για λίγο συμπαίκτης με τον τεράστιο Τζιοβάνε Έλμπερ που είχε αποκτηθεί απο την Γκλάντμπαχ αλλά δεν ήτανε σε καλή κατάσταση λόγω τραυματισμού και πήγε στην 2η ομάδα για να πάρει παιχνίδια. Σίγουρα έμαθε πολλά απο την συνεργασία τους. Το ίδιο καλοκαίρι τον απέκτησε ο Ολυμπιακός μετά απο εντολή του Τάκη Λεμονή. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάστηκε να πληρώσει περισσότερα απο 150.000 ευρώ και σίγουρα ήτανε μια απο τις καλύτερες επενδύσεις που έχει ποτέ κάνει η ομάδα! Απο την πρώτη χρονιά βοήθησε αρκετά και φάνηκε πώς είναι ένας πραγματικά καλός παίκτης. Δυστυχώς όμως η συνέχεια δεν ήτανε ανάλογη. Είχε κάποιους τραυματισμούς που τον άφησαν λίγο πίσω αλλά δεν πήρε και πολλές ευκαιρίες απο τους προπονητές του και κυρίως απο τον Βαλβέρδε που μάλλον τον θεωρεί τεμπέλη και κακό σε θέματα τακτικής. Πήγε στον Πανιώνιο και στον Ατρόμητο και οι οπαδοί τους ακόμη τον ονειρεύονται... έκανε μεγάλα παιχνίδια και πέρυσι οδήγησε τον Ατρόμητο στην έξοδο στο Γιουρόπα Λίγκ αλλά και στον τελικό του κυπέλου όπου έχασε απο τον Ολυμπιακό! Φέτος επέστρεψε και σε συνδιασμό με την πώληση του Μιραλάς και την μή απόκτηση άλλου επιθετικού πολλοί περίμεναν ότι φέτος θα είναι βασικός. Μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται όμως αφού ο πορτογάλος Ζαρντίμ καλώς ή κακώς προτιμάει τον Τζεμπούρ και παίζει με μόνο έναν καθαρό επιθετικό. Πίστεύω ότι άμα συνεχίσει να δουλεύει σκοράρει απο οποιαδήποτε θέση! Μπορεί να περάσει τους αντίπαλους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους τιμωρήσει και αυτό εί σωστά και άν έχει λίγη τύχη και την υποστήριξη απο τους προπονητές του ο Μήτρογλου μπορεί να εξελιχθεί σε ένα απο τα σημαντικότερα σέντερ φόρ της ιστορίας του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα! Έχει τεράστιο ταλέντο και τέτοιο συνδιασμό ευκινησίας, σωματοδομής, ύψους, τεχνικής και ένστικτου έχουν ελάχιστοι επιθετικοί στον κόσμο ολόκληρο! Έχω ξαναγράψει ότι περιμένω και ελπίζω φέτος να είναι η χρονιά που θα έχει το μεγάλο του ξέσπασμα. http://greekbulldog.blogspot.de/2012/08/blog-post.html Σκεφθείτε πόσο νέος είναι ακόμη (24 ετών). Έχει άλλα 10 χρόνια τουλάχιστον ποδοσφαίρου μπροστά του! Δεν θα μου κάνει εντύπωση άν σε κάποια χρόνια βρεθεί σε μια αντίστοιχη λίστα όχι στην 9η... αλλά στην 3η θέση! Για πιο πάνω δεν μιλάω γιατί είναι προσβολή για τους δύο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας! Όπως και να το δεί κανείς ο Κώστας είναι ένα νέο παιδί... είναι έλληνας... ο οπαδός μπορεί να ταυτιστεί μαζί του... είναι και τρελάρας και τυπάρας και ο κόσμος τον αγαπάει και θέλει να τον δεί να πετυχένει. Μακάρι να τα καταφέρει!

Όπως και ο Κέβιν Μιραλάς

Κέβιν Μιραλάς (Kevin Mirallas)

Ένα απο τα τελευταια "δώρα" της διοίκισης Σωκράτη Κόκκαλη! Φυσικά όταν αποκτήθηκε κανείς δεν περίμενε το πόσο σημαντικός θα είναι τα επόμενα χρόνια για την ομάδα μας! Τον είδαμε ώς αντίπαλο στα παιχνίδια με την Σέντ Ετιέν. Εκεί τον είδανε και οι υπεύθυνοι της ομάδας και τελικά τον φέρανε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2010 ώς δανεικό. Ευτυχώς έκαναν το τεράστιο λάθος οι άνθρωποι της Σέντ Ετιέν να δεχτούν να μπεί οπτιόν αγοράς ύψους 2μιση εκ. ευρώ! Ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο αλλά ουσιαστικά έμαθε το ποδόσφαιρο στην Γαλλία και την Λίλ. Μέσα σε 2 χρόνια κατάφερε να τετραπλασιάσει την αξία του! Για τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά δεν χρειάζεται να γράψω αφού σίγουρα τριγυρνάνε ακόμη στα κεφάλια όλων μας οι κούρσες του απο τα αριστερά, οι ντρίμπλες του, τα σούτ του, η ταχύτητα του, το πάθος του και η ικανότητα του να σκοράρει απο οποιαδήποτε θέση! Μπορεί να περάσει τους αντίπαλους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους τιμωρήσει και αυτό είναι που τον κάνει τόσο επικίνδυνο! Το 2010 είχε σε 27 μάτς 14 γκόλ και 3 ασσίστ ενώ πέρυσι είχε σε 25 μάτς 20 γκόλ και 7 ασσίστ! Σίγουρα λείπει πάρα πολύ απο την ομάδα φέτος! Τον χαίρονται πλέον οι οπαδοί της Έβερτον η οποία πλήρωσε στον Ολυμπιακό 7.650.000 ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσει και αυτό φαίνεται απο τα πρώτα μάτς όπου πρόλαβε ήδη να σκοράρει!

Σύνταξη:Παπασάββα Ελένη & Παπαιωαννου Γιαννης