Μπορεί ως χώρα να διανύουμε μία ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο με τα μεγάλα κύματα μεταναστών να εισέρχονται στη χώρα μας, μαζί τους και οι Ισλαμιστές του ISIS που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, έχουν διεισδύσει στην Ελλάδα παράνομα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται, δικαιολογημένα, ένα συναίσθημα ανασφάλειας στον Έλληνα πολίτη. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν ότι... η Ελλάδα διαθέτει ένα πανίσχυρο «όπλο», που είναι η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, γνωστοί και ως βατραχάνθρωποι; Άνδρες που εκπαιδεύονται πολύ σκληρά για να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της μαχητικής τους ικανότητας, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων αποστολές υποβρυχίων καταστροφών, εξουδετέρωσης ναρκών και άλλων ειδικών επιχειρήσεων. Για όσους δεν το γνωρίζουν η ΔΥΚ είναι οργανωμένη σε υπομονάδες που ονομάζονται Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, που κάθε μία τους ειδικεύεται και αναλαμβάνει συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι οι επιδρομές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη θάλασσα και η εκκαθάριση τόπων παράκτιων περιοχών πριν από μία κυρία αμφίβια επίθεση. Υπάρχει όμως και το τμήμα της εφεδρείας που ενεργοποιείται μόνο σε περιόδους πολέμου ή σοβαρής έκτακτης ανάγκης. Για την επιλογή των στρατευμένων σε σχολείο ΥΚ απαιτείται υπόλοιπο θητείας 12 μηνών, για παράδειγμα οι στρατευμένοι στο Πολεμικό Ναυτικό δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εξαιτίας της μειωμένης θητείας τους. Η εκπαίδευση εκείνων που θα επιλεγούν διαρκεί επτά μήνες και είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Τι εκπαίδευση όμως περνάνε αυτοί οι άνδρες για να χαρακτηρίζονται ως το υπερόπλο της χώρας μας; Περιλαμβάνει πολεμικές τέχνες, αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση, υδρογραφήσεις και αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως, καταστροφή με χρήση εκρηκτικών, χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών, καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι βάθους πενήντα μέτρων, κινήσεις και τρόποι δράσεως ομάδων Ανορθοδόξου Πολέμου, δολιοφθορές και μέθοδοι επιβιώσεως. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μπορεί να είναι πολλοί εκείνοι που ξεκινούν με ενθουσιασμό την εκπαίδευση, όμως υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας παρόμοιο με εκείνο του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού που σημαίνει ότι όσοι απαρτίζουν τις Ομάδες είναι επίλεκτοι, επανδρωμένοι με σωματική δύναμη και τρομερό ψυχικό σθένος.
Πίνδος
Πάνω εκεί στης Πίνδου μας τις κορφές
που θαρρείς τ΄ αστέρια φιλούνε,
κάθε νύχτα λίγες αχνές μορφές
τα πηχτά σκοτάδια ερευνούν.
Της πατρίδας πάντα πιστοί φρουροί
τον εχθρό να ΄ρθεί καρτερούνε,
τον εχθρό που πίστευε πως μπορεί
στην Ελλάδα νικητής να μπεί.
Η νύχτα φεύγει, σβήνουν τ΄ αστέρια,
τ΄ αγρίμια πάνε να κρυφτούν,
μα του Δαβάκη μας τα ξεφτέρια
δεν θεν΄ να παν΄ ν΄ αναπαυθούν.
Εχθροί μιλούνια, -ντροπή αιώνια-
τ΄ άγια μας σύνορα περνούν
και με ντουφέκια και με κανόνια
σίδερο και φωτιά σκορπούν.
Οι γενναίοι μας με τη λόγχη ορμούν,
τον εχθρό με λύσσα κτυπούνε,
είναι λίγοι μα τους πολλούς νικούν
κι από τη γη μας πέρα τους πετούν.
Εις την Πίνδο τραγουδούνε
του Δαβάκη τ΄ άξια παλληκάρια
κι όλο δόξες αντηχούνε
τ΄ άλλα τα βουνά.
Την Ελλάδα μας υμνούνε
και τ΄ αντρειωμένα της βλαστάρια
που τον κάθε εχθρό νικούνε
σαν παντοτεινά
Eίναι οργανωμένη σε υπομονάδες που ονομάζονται Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, κοινώς γνωστές σε συντετμημένη μορφή ως ΟΥΚ, που ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Κάθε υπομονάδα αποτελείται από 25 άνδρες περίπου και χωρίζονται σε πέντε ομάδες των πέντε. OYK 1&2 : Αυτές είναι οι κύριες επιθετικές ομάδες των ΟΥΚ που ειδικεύονται σε σαμποτάζ, επιδρομές και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη θάλασσα. OYK 3 : Η ομάδα αυτή ειδικεύεται στην αναγνώριση και εκκαθάριση τόπων παράκτιων περιοχών πριν από μία κύρια αμφίβια επίθεση. ΟΥΚ 4 : Η ομάδα αυτή ειδικεύεται στις υποβρύχιες καταστροφές/ανατινάξεις εναντιων στόχων που μπορούν να εμποδίσουν μια αμφίβια προσέγγιση εχθρικής ακτής. ΟΥΚ 5 : Αυτή η ομάδα είναι τμήμα της εφεδρείας που ενεργοποιείται μόνο σε περιόδους πολέμου ή σοβαρής έκτακτης ανάγκης. Αποτελειται από εφέδρους της MYK και εκπαιδευτές από το κύριο σώμα. Η επιλογή των υποψηφίων και η εκπαίδευσή τους διαρκεί περίπου επτά μήνες και χωρίζεται σε τρεις φάσεις, είναι παρόμοια με εκείνη των Navy SEALs εκπαίδευση BUD / S του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Η εκπαίδευση έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας παρόμοιο με εκείνο των SEALs.
Σύμφωνα με τον νόμο για τη συμμετοχή των στρατευμένων σε σχολείο ΥΚ χρειάζεται υπόλοιπο θητείας 12 μηνών. Από 1/1/2004, οι στρατευμένοι του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών εξαιτίας της μείωσης της θητείας. Μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.), οι μόνιμοι υπαξιωματικοί/αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και οποιοδήποτε στρατιωτικό προσωπικό άλλων κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων ή Ξένων Κρατών ή προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και πληροί το όριο ηλικίας. Οι απαιτούμενες επιδόσεις έχουν ως εξής: Τρέξιμο 1 μίλι ξηράς (1609 μέτρα) < 7 λεπτά Κολύμβηση 300 μέτρα σε πισίνα < 7 λεπτά 6 έλξεις 20 κάμψεις 20 κοιλιακοί Αναρρίχηση σχοινιού 4 μέτρων μόνο με χρήση χεριών[3]
Η ιστορία της ΜΥΚ ξεκινάει το 1953 και ακολουθεί τυπικά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα των "Underwater Demolition Teams". Αρχικά λειτούργησε ως ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων για την υποστήριξη αποβατικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησε η αποστολή Ελλήνων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πυρήνας στελεχών εκπαιδευτών. Τα πρώτα στελέχη οργάνωσαν στη συνέχεια τη Σχολή Υ/ΚΤ στην Ελλάδα. Επισήμως, η λειτουργία της ξεκίνησε το 1957 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ) υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Κ. Εγκολφόπουλου. Το 1968 δημιουργήθηκε η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με διοικητή τον αντιπλοίαρχο Γ. Στεφανάδη. Από το 1968 τόσο η σχολή Υ/ΚΤ όσο και οι ομάδες υποβρυχίων αναγνωρίσεων εντάχθηκαν στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ). Η μετονομασία της Δ/ΟΥΚ σε ΜΥΚ έγινε το 1969, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων, των οποίων η τελική μορφή καθορίστηκε το 1976. Το 2002 η Μονάδα μετονομάστηκε σε Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.
ΠΗΓΕΣ: Γ.Ε.Σ.- http://www.army.gr/
ΣΥΝΤΑΞΗ: ΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΤΟΥΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ