Barcelona

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΦΚ Μπαρτσελόνα (ισπανικά: Fútbol Club Barcelona, προφέρεται: [barθeˈlona], καταλανικά: Futbol Club Barcelona, προφέρεται: [bərsəˈɫonə] ή απλά Barça, προφέρεται: [ˈbar.sə]) είναι ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλονίας και έτος ίδρυσης το 1899, η οποία αγωνίζεται στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Η Barça βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη συγκομιδή επίσημα αναγνωρισμένων διεθνών τροπαίων μαζί με την αιγυπτιακή Αλ-Αχλί (αμφότερες έχουν από 20 τίτλους), ξεπερνώντας τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Μπόκα Τζούνιορς που ακολουθούν με 18. Χρησιμοποιώντας ως έδρα το γήπεδο Καμπ Νου, το οποίο αντικατέστησε το 1957 το Καμπ ντε Λες Κορτς, οι Blaugranas έχουν κατακτήσει συνολικά 23 Πρωταθλήματα, 27 Κύπελλα Ισπανίας, 11 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 5 Τσάμπιονς Λιγκ, 5 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων και 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, από τις 23 Ιανουαρίου 2014[6] παίρνοντας τη θέση του Σάντρο Ροσέλ. Προπονητής της είναι ο Λουίς Ενρίκε. Προηγούμενος προπονητής ήταν ο Χεράρδο Μαρτίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Τίτο Βιλανόβα, πρώην βοηθό του Ζοζέπ Γκουαρδιόλα. Ο τελευταίος, στο διάστημα των τεσσάρων ετών παρουσίας του στον πάγκο της ομάδας είχε μεγάλες επιτυχίες με αποκορύφωμα το Sextete του 2009, δηλαδή την κατάκτηση όλων των τροπαίων (εγχώριο πρωτάθλημα, εγχώριο κύπελλο, εγχώριο Σούπερ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) που μπορεί μια ευρωπαϊκή ομάδα να διεκδικήσει στη διάρκεια μιας ημερολογιακής χρονιάς, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ.[7]

Παίχτες

Αρ. Θέση Παίκτης
01. GK      Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν
02. DF      Ντούγκλας
03. DF      Ζεράρ Πικέ
04. MF      Ιβάν Ράκιτιτς
05. MF      Σέρχιο Μπουσκέτς (3ος αρχηγός)
06. MF      Ντάνι Αλβες
08. MF      Αντρές Ινιέστα (1ος αρχηγός)
09. FW      Λουίς Σουάρες
10. MF      Λιονέλ Μέσι (2ος αρχηγός)
11. FW      Νεϊμάρ
12. MF      Ραφίνια
13. GK      Κλάουντιο Μπράβο
14. MF      Χαβιέρ Μασεράνο (4ος αρχηγός)
15. DF      Μαρκ Μπαρτρά
18. DF      Ζόρντι Άλμπα
20. MF      Σέρχι Ρομπέρτο
21. DF      Αντριάνο
23. DF      Τόμας Φερμάελεν
24. DF      Ζερεμί Ματιέ
25. GK      Ζόρντι Μασίπ

El Clasico

El Clasico ονομάζονται τα ποδοσφαιρικά ματς μεταξύ δύο αντίπαλων Ισπανικών ομάδων: Της Ρεάλ Μανδρίτης και της Μπαρτσελόνας, στο Ισπανικό ποδόσφαιρο La Liga. Είναι ένα από τα πιό διάσημα ποδοσφαιρικά ματς στον κόσμο. Τα αντίπαλα ματς είναι επίσης γνωστά μέσα από την ιστορία. Ιστορικά , Καταλονία ήταν καταπιεσμένοι από τη δικτατορία. Έτσι,ο μόνος τρόπος που οι πολίτες θα μπορούσαν να πάρει εκδίκηση για την κυβέρνηση ήταν να νικήσει την ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσωπεί την Μαδρίτη ( την πρωτεύουσα και την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας ) .Η Μπαρτσελόνα είχε τις περισσότερες νίκες μέχρι στιγμής.Επί του παρόντος , οι εγγραφές τόσο για την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα είναι αρκετές. Και αυτό τις κάνει δύο από τους πιο κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο .


Ρεάλ Μαδρίτης έχει κερδίσει : 32 τίτλους La Liga , 19 τίτλους Κόπα Espana , 2 τίτλους κύπελλο UEFA , 10 τίτλους Champions League και 2 Intercontinental Κύπελλα .


FC Barcelona έχει κερδίσει : 22 τίτλους La Liga , 25 τίτλους Κόπα Espana , 3 τίτλους κύπελλο UEFA , 5 τίτλους Champions League και 4 Κύπελλο τίτλους Κυπελλούχων

Barcelona's abilities

ΠΗΓΕΣ:https://el.wikipedia.org/

ΣΥΝΤΑΞΗ:ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΤΣΗ