Νέα Ορλεάνη


Η Νέα Ορλεάνη (αγγλικά: New Orleans, γαλλικά: La Nouvelle-Orléans) είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Λουιζιάνας και μια από τις σημαντικότερες πόλεις των ΗΠΑ. Είναι μεγάλο λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο. Ιδρύθηκε το 1718 από τους Γάλλους. Αποκτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1803 ως τμήμα της Εξαγοράς της Λουιζιάνας. Έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκους. Εκτός από ναυτικό και βιομηχανικό κέντρο είναι και σπουδαίο εμπορικό κέντρο, όπου διεξάγονται διεθνείς αγοραπωλησίες βαμβακιού, πετρελαίου, καφέ, ζάχαρης, καπνού, ρυζιού, ξυλείας κ.ά. Η πνευματική της ανάπτυξη δεν υστερεί. Έχει πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, αρκετά μουσεία και ινστιτούτα επιστημονικής έρευνας.

Τυφώνας Κατρίνα

Η Νέα Ορλεάνη παραμορφώθηκε από το πέρασμα του μεγαλύτερου τυφώνα που χτύπησε ποτέ την Αμερική, του τυφώνα Κατρίνα, πριν από 10 περίπου χρόνια. Ο τυφώνας έπνιξε μεγάλο κομμάτι της πόλης και κατέστρεψε υποδομές και σπίτια. Αλλά η μαγική αυτή πόλη απέδειξε τις δυνατότητές της και μέσα σε λίγο διάστημα όχι μόνο ξαναβρήκε το παλιό της πρόσωπο αλλά έγινε νούμερο ένα προορισμός στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από τα όμορφα και νοσταλγικά πράγματα να δει κανείς στη Νέα Ορλεάνη βρίσκονται στην παλιά πόλη που ονομάζεται και Γαλλική συνοικία, όπου τα περισσότερα κτίρια και υποδομές δεν επλήγησαν από τον Κατρίνα. Είναι η καρδιά της πόλης και το κομμάτι που προτιμούν οι τουρίστες. Το 1720 οι Γάλλοι άποικοι έχτισαν εδώ 90 οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, κομμένα με στενούς δρόμους. Οι Ισπανοί που τους αντικατέστησαν κατά το δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα έκαναν νέες υποδομές και κτίρια. Ομορφες κατοικίες ισπανικού και γαλλικού στυλ συνυπάρχουν, οι δρόμοι είναι θορυβώδεις και ζωντανοί, τα μαγαζιά πωλούν κομμάτια που βγαίνουν από μουσείο. Μουσικοί, μάγοι, μέντιουμ, χορευτές με κλακέτες γεμίζουν τους δρόμους. Η Jackson Square είναι το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων. Στα γεμάτα από κόσμο πολύχρωμα και πανέμορφα μπαρ όλοι ζητούν ένα κοκτέηλ «Τυφώνα».

Γαλλική Συνοικία

Οι Γάλλοι άποικοι Στις αρχές του 18ου αιώνα η Γαλλία κατείχε ένα μεγάλο μέρος της Αμερικής που εκτεινόταν από την περιοχή Saint-Laurent στον βορρά και έφτανε ως το Δέλτα του Μισισιπή στο νότο. Ακόμη σήμερα, δρόμοι, χωριά και ονόματα αντανακλούν την γαλλική παρουσία. Από το Σικάγο ως τη Νέα Ορλεάνη δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς ονόματα όπως La Salle, Marquette ή Joliet. Η Νέα Ορλεάνη (ΝΟLA την αποκαλούν στις ΗΠΑ) είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Λουιζιάνα και είναι χτισμένη στις όχθες του Μισισιπή. Η ζωντάνια και το αμίμητο στυλ της πόλης της έδωσαν το προσωνύμιο Big Easy. Εδώ γεννήθηκε η τζαζ και από δω πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα της μαύρης μουσικής. Η πόλη ιδρύθηκε κυριολεκτικά από Γάλλους το 1718 και το όνομά της επελέγη από τον Γάλλο Φίλιππο, Δούκα της Ορλεάνης. Η πόλη πουλήθηκε στους Αμερικανούς από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1803. Ο τυφώνας Κατρίνα άλλαξε πολλά στο πρόσωπο της Νέας Ορλεάνης, με τις τεράστιες καταστροφές που επέφερε, ενώ έχασε 30% του πληθυσμού της. Οι κάτοικοί της είναι πάνω από 65% αφροαμερικανοί και η πόλη έγινε από το 1910 ένα επίκεντρο τέχνης και μουσικής. Εδώ μεγαλούργησε ο Λούις Αρμστρονγκ το πνεύμα του οποίου είναι ακόμη κυρίαρχο στην πόλη.

Η Γαλλική Συνοικία είναι η παλαιότερη συνοικία στην Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα. Ιδρύθηκε το 1718 από το γαλλικό, είναι γνωστό από τους ντόπιους ως Vieux Carre (παλιά πλατεία), καθώς αντικατοπτρίζει την τέχνη και την αρχιτεκτονική της ισπανικής εποχής. Κάθοδος κάτω από το παγκοσμίως διάσημο Bourbon Street με τις χάντρες γύρω από τους λαιμούς μας, πιάσαμε μια ενεργητική απόδοση του τραγουδιού θέματος Rocky wafting έξω από ένα κοντινό μπαρ καραόκε. Καθώς ο ήλιος άρχισε το ταξίδι του στο σκοτάδι, αποφασίσαμε να κάνουμε χώρο στο tummies μας για το φημισμένο beignets από το Café du Monde. Στο βόρειο άκρο της γαλλικής αγοράς, Café du Monde είναι ένας πυλώνας στην καρδιά της γαλλικής συνοικίας. Ιδρύθηκε το 1862, το Café du Monde είναι γνωστό και πολύ μεγάλη για κιχωρίου μείγμα καφέ της, την ομαλή καφέ με γάλα και γαλλικού τύπου beignets. Κατά μήκος του περιπάτου στην αυλή του κήπου του Αγίου Αντωνίου, τα μάτια μας μεγάλωσε ευρεία όσο ένα άγαλμα του Ιησού Χριστού επιμηκυνθεί μεγάλο σκιά του κατά μήκος το σκηνικό του Σαιντ Λούις καθεδρικό ναό. Βρίσκεται στην οδό Chartes, Σαιντ Λούις καθεδρικός ναός είναι το παλαιότερο καθεδρικό ναό που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πλαισιώνεται από άλλα ιστορικά κτίρια στην άκρη του Jackson Square. Αυτά περιλαμβάνουν το Cabildo (το παλιό δημαρχείο) και Presbytère (ένα παλιό δικαστικό μέγαρο), τώρα και οι δύο των οποίων είναι τα μουσεία. Περπατώντας δίπλα του Σαιντ Λούις καθεδρικό ναό και κάτω από το χαμηλό φωτισμό Πειρατές Alley, ο ήλιος είχε τώρα πλήρως και την ιστορία της γαλλικής συνοικίας παίρνει μια πιο φάντασμα και φασματική ταυτότητα. Πειρατές Alley οδηγεί στο κύριο εύρος της ιστορικής πλατείας Jackson, όπου τοπικά εστιατόρια εκπέμπουν μια απτή οσμή καρύκευμα creole και Cajun που καταναλώνει το νυχτερινό αέρα. Εδώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε tarot αναγνώστες καρτών πείτε περιουσίες ή τοπικούς τεχνίτες φέρει στη ζωή το περιβάλλον τους. Άλογο και άμαξα περνούν κοντά από το πεζοδρόμιο, και η πνευματώδης πλήθη των πεζών φέρουν πλαστικά ποτήρια γεμάτα με κοκτέιλ. Διέλευση πάνω από Decatur Street, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τον Ποταμό Μισσισσιππή, μπορείτε να πάρετε το εξασθενημένο αναλαμπές της τοπικής Cajun, zydeco, Jazz, Blues και μουσική. Οδός γραμμή εκτελεστές τη διάβαση πεζών, καθώς και από την κορυφή του επιχώματος μπορείτε να καθίσετε σε ένα παγκάκι και αστέρι-βλέμμα έξω πέρα από το μεγάλο ποταμό Μισισιπή. Ένα κατάλληλο τέλος σε μια αισθητική-γεμιστές περίπατο.

Η κουζίνα της Νέας Ορλεάνης

Στη Νέα Ορλεάνη έχουν εμμονή με το φαγητό! Ξέρουν να το ετοιμάζουν με ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο -πες το και κρεολική κουζίνα (creole) η οποία συνδυάζει τη γαλλική, την ισπανική, την πορτογαλική, την αφρικανική, την ιταλική και την αμερικάνικη κουζίνα- και το κυριότερο, το απολαμβάνουν με το παραπάνω. Εδώ γεύεσαι, μεταξύ άλλων, καραβίδες, στρείδια, σάντουιτς Po’ Boys με ψητό μοσχαράκι ή θαλασσινά, κόκκινα φασόλια με ρύζι, gumbo ή αλλιώς κοκκινιστό με μπάμιες, κοτόπουλο, αλλαντικά ή θαλασσινά και συχνά ρύζι, πραλίνες, beignets (οι αφράτοι γαλλικοί λουκουμάδες) και pecan pie. Το φαγητό συνοδεύεται ιδανικά με κάποιο από τα signature cocktails της Νέας Ορλεάνης, όπως τα Sazerac, Milk Punch, Ramos Fizz, Vieux Carré, Hurricane, Arnaud’s Special και Bywater.

Αξιοθέατα Νέας Ορλεάνης

1.Κοιμητήρια Νέας Ορλεάνης Τα εξωτερικά κομμάτια στα κοιμητήρια της Νέας Ορλεάνης αποτελούν ένα must see αξιοθέατο για τους επισκέπτες, για πάνω από 100 χρόνια. Αποκαλούνται οι ‘‘Πόλεις των Νεκρών’’, οι ιδιαίτερα όμορφοι, οριοθετημένοι με δέντρα, δρόμοι και η απίστευτη αρχιτεκτονική προσδίδουν μια μοναδική εμπειρία.

2.City Park Νέα Ορλεάνη Τo City Park στη Νέα Ορλεάνη είναι ένα πάρκο στην καρδιά της πόλης 1.300 στρεμμάτων. Ένας φυσικός βάλτος βρίσκεται εντός του πάρκου αλλά και στις άκρες του. Με ένα καρουζέλ αντίκα και ένα τραίνο μινιατούρα, είναι ένα θαυμάσιο μέρος για παιδιά. Το City Park περικλείει επίσης το Μουσείο Τέχνης της Νεάς Ορλεάνης, τον Κήπο Γλυπτών ‘‘Besthoff’’, τους Βοτανικούς Κήπους, και μια από τις μεγαλύτερες συστάδες ζωντανών βελανιδιών στον κόσμο.

3.Πάρκα και Aξιοθέατα του Ινστιτούτου Audubon Το Ινστιτούτο Audubon διαχειρίζεται αρκετούς κορυφαίους προορισμούς για οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Ο ζωολογικός κήπος και το πάρκο Audubon είναι ένας προορισμός που πρέπει να δεί κάθε επισκέπτης της Νεάς Ορλεάνης. Βρίσκεται κατάλληλα τοποθετημένος στην Uptown της Νέας Ορλεάνης και είναι προσβάσιμος από τον αυτοκινητόδρομο του St. Charles. Με τις λιμνοθάλασσες, τις εντυπωσιακές βελανιδιές και τα παγκοσμίου επιπέδου γήπεδα γκολφ, το πάρκο Audubon είναι μια όαση στη μέση μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής της Νεάς Ορλεάνης. Το Μουσείο Εντόμων του Audubon βρίσκεται στην Canal Street στα όρια της Γαλλικής Συνοικίας και το ‘‘Aquarium of the Americas’’ βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον ποταμό Μισισσίπη.

4.Mardi Gras Το Mardi Gras, το μεγαλύτερο δωρεάν πάρτι στον κόσμο είναι κάτι το οποίο ο καθένας πρέπει να το ζήσει τουλάχιστον μια φορά. Αν το έχετε δει την εκπληκτική παρέλαση μόνο από την τηλεόραση, δεν γνωρίζεται τίποτα για το Mardi Gras.

5.Συναυλία Jazz και Φεστιβάλ Μουσικής Κληρονομιάς της Νέας Ορλεάνης Από τη στιγμή που θα βρίσκεστε στο Mardi Gras, κατεβείτε στη Συναυλία Jazz, το άλλο σημαντικό γεγονός που δεν πρέπει να χάσετε. Η Συναυλία Jazz και το Φεστιβάλ Μουσικής Κληρονομιάς της Νέας Ορλεάνης διοργανώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου και το πρώτο του Μαίου, και προσελκύει καλλιτέχνες και επισκέπτες από όλο το κόσμο.

6.Garden District Το να περπατήσετε στην Garden District με τα επιβλητικά αρχοντικά και τις μανόλιες είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσετε μια ανοιξιάτικη μέρα. Χτισμένη από τους Αμερικανούς που μετακινήθηκαν στη Νέα Ορλεάνη μετά την αγορά της Λουιζιάνα, αυτή η γειτονιά βρίσκεται 10 λεπτά, αλλά μίλια μακρυά όσον αφορά τη διαφορετικότητα, από την Γαλλική Συνοικία.

7.The Warehouse/Arts District H Warehouse/Arts District, βρίσκεται λίγη ώρα περπατώντας από την Γαλλική Συνοικία και στεγάζει πολλές γκαλερί τέχνης, μουσεία και μοντέρνα εστιατόρια.

8.Magazine Street Η Magazine Street στην Uptown της Νέας Ορλεάνης είναι το όνειρο κάθε καταναλωτή. Εκτείνεται για 6 μίλια κατά μήκους του δρόμου, και υπάρχουν μπουτίκ από ντόπιους με ρούχα, έπιπλα, συμφέρουσες αντίκες, και εστιατόρια φυσικά. Σχεδιάστε να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα εκεί.

ΠΗΓΕΣ:
1) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AD%CE%B1_%CE%9F%CF%81%CE%BB%CE%B5%CE%AC%CE%BD%CE%B7,
2) Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr
3) http://www.iefimerida.gr/news/244080/nea-orleani-i-amerikaniki-poli-poy-idrysan-galloi-oneiro-kathe-toyrista-eikones#ixzz43ikUzQMT
4) http://www.olivemagazine.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%BB%CE%B5%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BA/

ΣΥΝΤΑΞΗ:Αλεξάνδρα Μπισιροπούλου - Μαίρη Μάντζιου