Τόκιο

Το Τόκιο ή Τόκυο (ιαπωνικά: 東京, προφέρεται: [ˈtɔ kyɔ] ( ακούστε)) είναι η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Αποτελεί ένα από τα 47 νομαρχιακά διαμερίσματα της Ιαπωνίας και περιλαμβάνει την ιδιαίτερα αστικοποιημένη κεντρική περιοχή του Τόκιο, που είναι η καρδιά της ομώνυμης μητροπολιτικής περιοχής. Αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικους- 10% του πληθυσμού της χώρας, ενώ στη μητροπολιτική του περιοχή ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνοντάς την έτσι την πιο πυκνοκατοικημένη του κόσμου. Το Τόκιο βρίσκεται στην περιοχή Κάντο, στο Χονσού, το κεντρικό και μεγαλύτερο από τα νησιά που απαρτίζουν την Ιαπωνία. Το Τόκυο έχει διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 και έχει επιλεγεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2009, είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο.

Ετυμολογία

Το Τόκιο ήταν αρχικά γνωστό ως Έντο, που σημαίνει «εκβολές». Το όνομά του άλλαξε σε Τόκιο (Τόκιο: Tō (ανατολική) + Kyo (πρωτεύουσα), όταν έγινε η αυτοκρατορική πρωτεύουσα το 1868, σύμφωνα με την παράδοση της Ανατολικής Ασίας να συμπεριλαμβάνει την λέξη Kyo (京) στο όνομα της πρωτεύουσας. Κατά την πρώιμη περίοδο Meiji, η πόλη ονομάστηκε επίσης «Tōkei», μια εναλλακτική προφορά για τους ίδιους κινέζικους χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν την λέξη «Τόκιο». Σε μερικά επίσημα αγγλικά έγγραφα γίνεται χρήση της ορθογραφίας «Tokei».

Ιστορία

Η ακμή του Τόκιο συνδέεται κατά ένα μεγάλο μέρος με δύο άτομα: τον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου και τον αυτοκράτορα Μεϊτζί. Το 1603, μετά την ενοποίηση της Ιαπωνίας, ο Σογκούν Τοκουγκάβα κατέστησε το Έντο (το σημερινό Τόκιο) βάση του, ξεκινώντας έτσι την Περίοδο Έντο της ιστορίας της χώρας. Κατά συνέπεια, η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο με πληθυσμό που έφτασε το ένα εκατομμύριο μέχρι τον 18ο αιώνα. Έγινε η ντε φάκτο πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και παρότι ο αυτοκράτορας ζούσε στο Κιότο, ήταν το Τόκιο αυτοκρατορική πρωτεύουσα. Το 1869, ο 17χρονος αυτοκράτορας Αυτοκράτορας Μεϊτζί μετακόμισε στην Έντο την οποία είχε μετονομάσει σε «Τόκυο» («ανατολική πρωτεύουσα») ένα έτος πριν. Το Τόκιο ήταν ήδη το πολιτικό, οικονομικό, και πολιτιστικό κέντρο του έθνους, και η μεταφορά της κατοικίας του αυτοκράτορα εκεί την έκανε και τυπικά πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου το Τόκιο βομβαρδίστηκε με βόμβες εμπρησμού. Την νύχτα της 23ης προς την 24η Φεβρουαρίου 1945 στο Τόκιο έπεσαν οι πρώτες εμπρηστικές βόμβες, καταστρέφοντας πάνω από 2 km² της πόλης. Όμως η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Μαρτίου του ίδιου έτους, όταν 329 αεροσκάφη τύπου Β-29, εκτελώντας νυχτερινή επιδρομή, έριξαν στην πόλη εμπρηστικές βόμβες 1.667 τόνων. Τα ξύλινα σπίτια έπιασαν γρήγορα φωτιά. Τα αποτελέσματα αυτής της πύρινης λαίλαπας ήταν να καταστραφούν 250 χιλιάδες κτίρια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν 83.000 άνθρωποι και 40 χιλιάδες τραυματίστηκαν (στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν πολίτες). Οι εκθέσεις της αστυνομίας του Τόκιο μιλούσαν για περίπου 97 χιλιάδες θανάτους και 125 χιλιάδες τραυματίες (μερικές πηγές λένε μέχρι και σχεδόν 200 χιλιάδες θύματα[2], περισσότερα δηλαδή από την καταστροφή που προκάλεσαν από κοινού οι δύο ατομικές βόμβες, αλλά και από οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του πόλεμου στην Ευρώπη). Η ενέργεια αυτή έφερε την κωδική ονομασία «Meetinghouse»

Γεωγραφία

Η μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο αποτελείται από τρία μέρη: τα 23 Ειδικά Διαμερίσματα (που αποτελούν την πρώην πόλη του Τόκιο), την Περιοχή Τάμα και τα νησιά. Η διοικητική δομή του Τόκιο είναι παρόμοια με αυτήν άλλων νομαρχιακών διαμερισμάτων της Ιαπωνίας. Στο Τόκιο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες μικρές οντότητες, οι περισσότερες από τις οποίες ονομάζονται συμβατικά πόλεις. Περιλαμβάνει 23 ειδικά διαμερίσματα (ku) και έως το 1943 την πόλη του Τόκιο. Η καθεμιά ειδική περιοχή εκλέγει έναν δήμαρχο και συμβούλιο. Εκτός από αυτούς τους 23 δήμους, το Τόκιο περιλαμβάνει επίσης 26 πόλεις (shi), πέντε κωμοπόλεις (chō ή machi), και οκτώ χωριά (son ή mura), καθένα από το οποία διαθέτει μια τοπική κυβέρνηση. Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο διευθύνεται από έναν δημόσια εκλεγμένο κυβερνήτη και μια μητροπολιτική συνέλευση. Η έδρα της βρίσκεται στο Κτήριο της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκυο, στο Δυτικό Σίντζουκου. Διοικεί ολόκληρο το νομαρχιακό διαμέρισμα του Τόκιο (Tōkyō-to), συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών, των φραγμάτων, των αγροκτημάτων, των μακρινών νησιών, και των εθνικών πάρκων.

Πύργος του Τόκιο

Ο Πύργος του Τόκυο είναι πύργος τηλεπικοινωνιών και παρατηρητήριο ο οποίος βρίσκεται στο Τόκυο. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας. Από το 1958 που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα τον έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από εκατόν πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι. Ο πύργος έχει ύψος 333 μέτρα και είναι η δεύτερη ψηλότερη κατασκευή στην Ιαπωνία. Το βάρος του είναι περίπου 4000 τόνοι. Ο Πύργος του Τόκυο έχει δύο παρατηρητήρια. Το κυρίως παρατηρητήριο βρίσκεται στα 150 μέτρα και το δεύτερο και μικρότερο στα 250 μέτρα. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός φαίνεται και από τα δύο παρατηρητήρια το όρος Φούτζι. Στη βάση του Πύργου υπάρχει η Foot Town. Ένα κτήριο 4 επιπέδων με μουσεία, εστιατόρια, μαγαζιά κλπ. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το Ενυδρείο για να δείτε μια μεγάλη ποικιλία πανέμορφων και σπάνιων ψαριών από διάφορες θάλασσες του πλανήτη, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων με γνωστές φιγούρες όπως οι Beatles, Ιάπωνες αστροναύτες, ακόμα και ο Χριστός με τους μαθητές του στο Μυστικό Δείπνο και το Μουσείο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες.

Ντίσνεϋλαντ του Τόκιο

Τόκιο Disneyland (東京 デ ィ ズ ニ ー ラ ン ド Tōkyō Dizunīrando;) είναι ένα 115-στρεμμάτων (47 εκτάρια) θεματικό πάρκο στο Tokyo Disney Resort στην Ουραγιάσου, Chiba, Ιαπωνία, κοντά στο Τόκιο. κύρια πύλη του είναι σε άμεση γειτνίαση με τον σταθμό Maihama και το Τόκιο Ο σταθμός Disneyland. Ήταν το πρώτο πάρκο της Disney που πρόκειται να κατασκευαστεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, και άνοιξε στις 15 Απριλίου 1983. Το πάρκο κατασκευάστηκε από την Walt Disney Imagineering στο ίδιο στυλ, όπως Disneyland στην Καλιφόρνια και το Magic Βασίλειο στη Φλόριντα. Είναι ιδιοκτησία από το The Oriental Land Company, η οποία χορηγεί άδεια το θέμα από το The Walt Disney Company. Τόκιο Disneyland και σύντροφος πάρκο του Τόκιο DisneySea, είναι τα μόνα πάρκα της Disney που δεν ανήκει εξ ολοκλήρου άμεσα από την Walt Disney Company. Το πάρκο έχει επτά θεματικές περιοχές: ο κόσμος Bazaar? τα τέσσερα κλασικά εδάφη της Disney: Adventureland, Westernland, Fantasyland και Tomorrowland? και δύο μίνι-προσγειώνεται: Critter Χώρα και Toontown εμπαιγμού. Πολλά από τα παιχνίδια και βόλτες σε αυτούς τους τομείς αντικατοπτρίζουν εκείνες της αρχικής Disneyland, καθώς βασίζονται σε αμερικανικές ταινίες της Disney και φαντασιώσεις. Fantasyland περιλαμβάνει Flight Peter Pan, το τρομακτικό περιπέτειες της Χιονάτης, Dumbo ο πετώντας ελέφαντας και περισσότερο βασίζεται σε κλασικές ταινίες και τους χαρακτήρες της Disney.Το πάρκο είναι γνωστή για εκτεταμένη ανοιχτούς χώρους του, για να φιλοξενήσει τα μεγάλα πλήθη που επισκέπτονται το πάρκο. Το 2013, το Τόκιο Disneyland φιλοξενείται 17.200.000 επισκέπτες, καθιστώντας το δεύτερο πιο επισκέφθηκε θεματικό πάρκο στον κόσμο πίσω από το μαγικό βασίλειο στο Walt Disney World Resort.

Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου

Πρόκειται για την κρεμαστή γέφυρα που ενώνει τις περιοχές Shibaura Pier και Minato του Τόκιο. Η κατασκευή της άρχισε το 1987 και ολοκληρώθηκε το 1993. Το μήκος της ανέρχεται σε 789 μέτρα και διαθέτει τρεις γραμμές κυκλοφορίας στα δύο της καταστρώματα. Το ανώτερο κατάστρωμα ονομάζεται Shuto Expressway, στη μέση βρίσκεται η περιφερειακή οδός 482, και στο χαμηλότερο κατάστρωμα το Yurikamome rapid transit system μαζί με τον πεζόδρομο που διατρέχει όλο το μήκος της γέφυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αυστηρών κανόνων ασφαλείας που αφορούν τη λειτουργία της γέφυρας, ισχύει η απαγόρευση της διέλευσης σε σε ποδήλατα και μοτοποδήλατα αλλά και η απαγόρευση στους κατόχους μοτοσυκλετών να φέρουν συνεπιβάτη κατά τη διέλευσή τους. Οι πύργοι πάνω στους οποίους στηρίζεται η γέφυρα είναι λευκού χρώματος συνδυάζονται απόλυτα με το τοπίο και κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτοί όπως και το σύνολο της γέφυρας φωτίζονται με κόκκινα, λευκά και πράσινα φώτα αποδίδοντας ένα πολύ όμορφο θέαμα. Ο πεζόδρομος της γέφυρας εξελίσσεται και στις δύο πλευρές της γέφυρας δίνοντας τη δυνατότητα στους διερχόμενους να απολαμβάνουν τη θέα είτε προς την εσωτερική πλευρά λιμανιού είτε προς τον κόλπο του Τόκιο και του βουνού Φίτζι.

ΠΗΓΕΣ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BF

ΣΥΝΤΑΞΗ: Άντζελα Παππά, Κωνσταντίνα Μάνθου, Σοφία Λιούρη