Σουηδία

Γενικές Πληροφορίες

Η Σουηδία είναι η πολυπληθέστερη από τις σκανδιναβικές χώρες και η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα δυτικά, η Σουηδία χωρίζεται από τη Νορβηγία με βουνά και στα νότια συνδέεται με τη Δανία με μια οδική και σιδηροδρομική γέφυρα.Οι σημαντικότεροι τομείς της σουηδικής οικονομίας το 2014 ήταν η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, η βιομηχανία, καθώς και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης.

Ιστορία

Το Βασίλειο της Σουηδίας είναι σκανδιναβική χώρα στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει δυτικά με τη Νορβηγία και βορειοανατολικά με τη Φινλανδία. Βρέχεται ανατολικά από το Βοθνιακό κόλπο και τη Βαλτική θάλασσα. Οι πορθμοί Σκάγερακ νοτιοδυτικά και Κάτεγατ χωρίζουν τη σκανδιναβική χερσόνησο από τη Δανία, με την οποία ενώνεται με τη γέφυρα του Όρεσουντ.Η Σουηδία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται από δάση κωνοφόρων. Η χώρα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους σε νερό, ξυλεία και σιδηρομεταλλεύματα. Οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος.Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και η Ουψάλα.Μετά το τέλος της εποχής των Βίκινγκς, η Σουηδία έγινε μέλος της Ένωσης του Κάλμαρ το 1397 μαζί με τη Δανία και τη Νορβηγία.Για πολλά χρόνια βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους γείτονές της, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Ένωση Δανίας-Νορβηγίας. Η Σουηδία συμμετείχε στους μεγάλους πολέμους του 17ου αιώνα και αναδείχτηκε σε μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, έχοντας έκταση διπλάσια από τη σημερινή της. Αμέσως μετά, όμως, άρχισε η συρρίκνωση: Μεταξύ 1700 - 1723 έχασε τις κτήσεις της στη νότια και την ανατολική Βαλτική με τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, ενώ το 1809 έχασε και τη Φινλανδία. Από το 1814, η Σουηδία βρίσκεται σε ειρήνη, αποφεύγοντας να συμμετέχει σε συμμαχίες σε καιρό ειρήνης και παραμένοντας ουδέτερη σε περιόδους πολέμου, πράγμα που κατάφερε και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ο Χίτλερ την εποφθαλμιούσε λόγω του άφθονου και πρώτης ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος που διαθέτει.Τέλος,η Σουηδία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 1995 και ιδρυτικό μέλος του Σκανδιναβικού Συμβουλίου (1952).

Αξιοθέατα

Το όνομα Drottningholm (κυριολεκτικά σημαίνει «νησάκι της Βασίλισσας») προήλθε από την αρχική αναγέννηση κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Willem Boy , ένα πέτρινο παλάτι χτίστηκε από τον John ΙΙΙ της Σουηδίας το 1580 για την βασίλισσα του, Catherine Jagellon . Αυτό το παλάτι προηγήθηκε μια βασιλική έπαυλη ονομάζεται Torvesund.Το παλάτι είναι ένα UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς , κυρίως λόγω της Palace Theatre Drottningholm και την κινεζική Pavilion . Προστέθηκε στη λίστα το 1991. Οι παρατηρήσεις της UNESCO ήταν:Η Royal τομέα της Drottningholm βρίσκεται σε ένα νησί στη λίμνη malar σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Με το παλάτι του, άριστα διατηρημένο θέατρο , οι κινεζικές περίπτερο και κήπους, αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα του 18ου αιώνα, της Βόρειας Ευρώπης βασιλική κατοικία εμπνευσμένο από το παλάτι των Βερσαλλιών Βρίσκεται στο Drottningholm . Χτισμένο στο νησί Lovön, είναι ένα από Σουηδία βασιλικά ανάκτορα .

Οικονομία

Η Σουηδία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιδήρου, χαλκού και ξυλείας στην Ευρώπη από το Μεσαίωνα. Ωστόσο, η βελτίωση των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών έκανε δυνατή την εκμετάλλευση σε μεγαλύτερη κλίμακα του φυσικού πλούτου διαφόρων περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα της ξυλείας και του σιδηρομεταλλεύματος. Η ανάπτυξη της οικονομίας και της εκπαίδευσης συνέβαλαν στη γρήγορη εκβιομηχάνιση και από τη δεκαετία του 1890 η χώρα είχε αρχίσει να αναπτύσσει μια προηγμένη βιομηχανία κατασκευών. Στις αρχές του 20ού αιώνα ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας άρχισε να αναπτύσσεται. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έθνη του ΟΗΕ με τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.Η Σουηδία πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως προς τη Νορβηγία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι εισαγωγές της προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες.

ΠΗΓΕΣ:
1) https://el.wikipedia.org/wiki/Σουηδία
2) http://europa.eu/about-eu/countries/member-countries/sweden/index_el.htm

ΣΥΝΤΑΞΗ: Παππά Άρτεμις,Παππά Αφροδίτη