Los Angeles

Mountain View

Το Λος Άντζελες (στα ισπανικά Los Angeles = Οι Άγγελοι) ή στην Αμερικανική αργκό L.A., ελ έι) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών από άποψη πληθυσμού, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή των Η.Π.Α., στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Έχει 3,85 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με εκτίμηση του 2006 και έκταση 1.214,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η αχανής μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι αποκαλούνται Angelenos. Η πόλη αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο, καθώς κατοικούν άνθρωποι προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης, που προσελκύονται από το ευχάριστο κλίμα, τον έντονο και γεμάτο ενέργεια τρόπο ζωής αλλά και την υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου.

Πολιτισμός

Το Λος Άντζελες συχνά αποκαλείται η δημιουργική πρωτεύουσα του κόσμου, καθώς ένας στους έξι κατοίκους της ασχολείται με τη δημιουργική βιομηχανία[41] και υπάρχουν περισσότεροι καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές και μουσικοί οι οποίοι δουλεύουν στο Λος Άντζελες από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο οποιαδήποτε εποχή.[42] Η γειτονιά του Χόλιγουντ έχει αναγνωριστεί ως το κέντρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Στο Λος Άντζελες λαμβάνει κάθε χρόνο η απονομή των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου (γνωστά ως Όσκαρ) και εκεί βρίσκεται η Σχολή Κινηματικών Τεχνών του USC, η παλαιότερη σχολή κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες.[43] Το κέντρο μουσικής του Λος Άντζελες είναι ένα από τρία μεγαλύτερα κέντρα παραστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και δέχεται πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.[44] Υπάρχουν πάνω από 841 μουσεία και πινακοθήκες στην κομητεία του Λος Άντζελες. Στην πραγματικότητα, το Λος Άντζελες έχει περισσότερα μουσεία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.[45] Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας Λος Άντζελες (το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες[46]), το Getty Center, το θωρηκτό Αϊόβα και το μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Κλίμα

Το Λος Άντζελες έχει μεσογειακό κλίμα με ξηρά καλοκαίρια και έχει λίγο περισσότερες ετήσιες βροχοπτώσεις απ'ότι για να χαρακτηριστεί ημιερημικό. Το Λος Άντζελες έχει ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια του έτους και οι μέρες βροχοπτώσεων ετησίως είναι μόλις 35.[24] Η παραλιακή περιοχή του Λος Άντζελες έχει παρόμοιο κλίμα με το Ραμπάτ, Μαρόκο, όσον αφορά τα θερμοκρασιακά εύρη, καθώς και την ετήσια βροχόπτωση και την κατανομή της μέσα στον χρόνο. Οι θερμοκρασίες στη παράλια πεδιάδα ξεπερνούν του 32° C περίπου 12 ή περισσότερες μέρες το χρόνο, από μια μέρα τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Νοέμβριο μέχρι τρεις μέρες τον Ιούλιο, Αύγουστο και Οκτώβριο και μέχρι πέντε μέρες το Σεπτέμβριο.[24] Η θερμοκρασία στις κοιλάδας Σαν Φερνάντο και Σαν Γκαμπριέλ είναι αρκετά υψηλότερες. Οι θερμοκρασίες επίσης μεταβάλλονται σημαντικά μέσα στην ημέρα. Στην ενδοχώρα η διαφορά ανάμεσα στο μέγιστο και στο ελάχιστο είναι πάνω από 17° C.[25] Η μέση ετήσια θερμοκρασία της θάλασσας είναι 17° C, από 14°C τον Ιανουάριο μέχρι 20°C τον Αύγουστο.[26] Οι συνολικές ώρες ηλιοφάνειας είναι πάνω από 3.000 το χρόνο, με μέσο όρο 7 ωρών ηλιοφάνειας τον Δεκέμβριο και 12 τον Ιούλιο. [27]

Χόλυγουντ

Το Χόλυγουντ, Χόλλυγουντ ή Χόλιγουντ (αγγλικά: Hollywood) είναι περιοχή της πόλης του Λος Άντζελες στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Λόγω της φήμης και της ταυτότητάς του ως ιστορικό κέντρο στούντιο κινηματογράφου, η λέξη "Χόλυγουντ" χρησιμοποιούνταν συχνά ως συνώνυμο για την Αμερικανική βιομηχανία ταινιών και τηλεόρασης. Πολλά ιστορικά θέατρα του Χόλυγουντ χρησιμοποιούνται για τις πρεμιέρες αρκετών ταινιών αλλά και άλλων παραστάσεων. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τη καλή νυχτερινή ζωή και τον τουρισμό, ενώ επίσης εκεί βρίσκεται η Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλυγουντ (Walk of Fame). Είναι ο δρόμος του οποίου το πεζοδρόμιο είναι διακοσμημένο με 2309 αστέρια πάνω στα οποία αναγράφονται τα ονόματα γνωστών προσωπικοτήτων του κινηματογράφου. Ο πληθυσμός της περιοχής υπολογίζεται ότι είναι 300.000.

Disneyland

Το Disneyland Park ή απλά Disneyland (ελληνική απόδοση: Ντίσνεϋλαντ) είναι το πρώτο από τα δύο θεματικά πάρκα, που κτίστηκαν στο Disneyland Resort, στο Άναχαϊμ, της Καλιφόρνια, το οποίο άνοιξε στις 17 Ιουλίου 1955. Είναι, επίσης, το πρώτο και τελευταίο θεματικό πάρκο, το οποίο χτίστηκε υπό την επίβλεψη του Ουώλτ Ντίσνεϋ. Ήταν η πρώτη ατραξιόν του χώρου, και του οποίου το όνομα άλλαξε σε Disneyland Park, για να ξεχωρίζει από τις επεκτάσεις του χώρο, τη δεκαετία του 1990. Η ιδέα της Disneyland ήρθε στον Ουώλτ Ντίσνεϋ, μετά από επισκέψεις που έκανε σε παρόμοια πάρκα με τις κόρες του, κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940. Αρχικά, σκέφτηκα να φτιάξει ένα πάρκο, ως τουριστική ατραξιόν, στα studios της εταιρείας στο Μπέρμπανκ, αλλά σκέψη του δεν υλοποιήθηκε λόγω ελλιπούς χώρου, για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αργότερα, προσέλαβε βοηθούς για αυτό το εγχείρημα και το 1953, αγόρασε την έκταση στο Άναχαϊμ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1954, ενώ το στις 17 Ιουλίου του 1955, παρουσιάστηκε. Από τη στιγμή που άνοιξε, έχουν γίνει πολλές επεκτάσεις ενώ έχουν προστεθεί και διάφορες θεματικές ενότητες όπως το New Orleans Square, το 1966, το Critter Country, το 1972 και το Mickey's Toontown το 1993. Η Disneyland είναι το θεματικό πάρκο με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, καθώς το έχουν επισκεφτεί από τη στιγμή που άνοιξε πάνω από 650 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με τη αναφορά της Disney, τον Μάρτιο του 2005, στο πάρκο υπάρχουν 65.700 υπάλληλοι.

ΠΗΓΕΣ:
* Los Angeles - Wikipedia
* Disneyland - Wikipedia
* Hollywood - Wikipedia

ΣΥΝΤΑΞΗ: Λαμπρινή Πανταζή Χαρά Παναγιώτου ❤