Τέρμα στην κακοποίηση των ζώων

Τι είναι κακοποίηση ζώων?

Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός, και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία κ.ά. Επισημαίνεται επίσης, ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της παρατεταμένης ή μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους. Ευρύτερα δε, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, παθητική κακοποίηση υφίστανται τα ζώα εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κυνηγιού τους και της καταστροφής των βιοτόπων τους, δηλαδή της περιοχής όπου ζουν, τρέφονται και μεγαλώνουν, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αιτίες, που έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση χιλιάδων ειδών του ζωικού βασιλείου και αρκετές ακόμα χιλιάδες από αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Επίσης κακοποίηση είναι η πρόκληση της βλάβης ή βασανισμού για οικονομικό όφελος (άλογα κούρσας σε ιπποδρομιακά στοιχήματα, κυνοδρομίες, κυνομαχίες, κοκορομαχίες, θανάτωση των ζώων για τροφή ή για τη γούνα τους). Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το βαθμό σκληρότητας που σχετίζονται με συγκεκριμένες μεθόδους σφαγής τους, με σκοπό την τροφή, την ένδυση, την εκτροφή τους για ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την έρευνα. Η κακοποίηση των ζώων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο βίαιης συμπεριφοράς του ατόμου, η οποία συνδέεται άμεσα με την κατάχρηση εξουσίας, την ψυχασθένεια και το σαδισμό.

Περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

Παστούρωμα

Είναι μια μέθοδος, κατά την οποία, τα πόδια του ζώου ακινητοποιούνται είτε με δέσιμο της ίδιας τους πλευράς, δηλαδή το εμπρός δεξί με το πίσω δεξί και αντίστοιχα το εμπρός αριστερό με το πίσω αριστερό, είτε με δέσιμο του αριστερού με το δεξί πίσω και εμπρός, είτε με συνδυασμό δεσίματος ποδιού με το κεφάλι. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές για το ζώο, όπως, κακώσεις και παραμορφώσεις του σκελετού, κατάγματα, τενοντίτιδες, πληγές στο δέρμα από την τριβή με το σκοινί, ακρωτηριασμοί, κολικοί, αδυναμία ανάπαυσης, ή χαλάρωσης τις ώρες του ύπνου, ή απαραίτητου τεντώματος για την ανακούφιση του μυικού τους συστήματος, κατάθλιψη κλπ. Η μέθοδος αυτή θεωρείται μια συνηθισμένη πρακτική, για να παχύνουν τα ζώα, να μην δραπετεύσουν και να μη χαθούν από το σημείο που φυλάσσονται δεμένα. Συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια σε κάποια σημεία της νησιωτικής Ελλάδας, όπως στην Πάρο, Νάξο, Φολέγανδρο, Ανάφη, Σέριφο, Κίμωλο, Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως στη Λακωνία κλπ.

Κτηνοβασία

Η σεξουαλική συνεύρεση ανθρώπου με ζώο ονομάζεται κτηνοβασία ( < ελληνιστική κοινή < κτῆνος + βαίνω ). Αποτελεί μια από τις μορφές σεξουαλικής διαταραχής από το 1987 και υπάγεται σε μια γενικότερη κατηγορία σεξουαλικής έκφρασης που ονομάζεται παραφιλία μη προσδιοριζόμενη αλλού. Ο Μωσαϊκός Νόμος καταδίκαζε σε θάνατο τον κτηνοβάτη και το ζώο. Αυτή η απαγόρευση, μαζί με τους υπόλοιπους νόμους της ιουδαϊκής θρησκείας για τις σεξουαλικές σχέσεις, διαφοροποίησε παντελώς τη στάση ζωής των Ισραηλιτών από τους γείτονές τους. Αιγύπτιοι και Χαναναίοι συμμετείχαν σε σεξουαλικές σχέσεις με ζώα, ιδίως γυναίκες με τράγους, πράξεις που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την παγανιστική λατρεία των ζώων. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, αν ένα μέλος της Χριστιανικής εκκλησίας ενδώσει σε τέτοια πράξη, υπόκειται σε αποκοπή. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο νόμος 4039/2012 απαγορεύει την κτηνοβασία και την τιμωρεί σε βαθμό πλημμελήματος. Στη Φινλανδία η κτηνοβασία επιτρέπεται από το 1971, στη Γερμανία επιτρέπεται αν το ζώο δεν βιάζεται,στον Καναδά αν δεν υπάρχει διείσδυση, ενώ απαγορεύτηκε πρόσφατα στη Δανία και την Ταϊλάνδη. Στις ΗΠΑ εξαρτάται από τον νόμο της εκάστοτε πολιτείας και μεταξύ των ετών 1999 και 2012, είναι παράνομη σε 37 πολιτείες .

Πειραματόζωα

Πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ζώων χρησιμοποιούνται ετησίως ως πειράματα στις ΗΠΑ, τα οποία θανατώνονται μετά το πέρας της δοκιμασίας τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας. Επιπλέον, οι φιλοζωικές εκφράζουν την πεποίθηση πως είναι ηθικά καταδικαστέο το να πειραματίζεται κανείς, να βασανίζει, να τραυματίζει και να σκοτώνει εσκεμμένα οποιοδήποτε ζώο στο όνομα της ωφέλειας για τον άνθρωπο (ή για άλλο ζώο). Πέρα από το ηθικό δίλημμα, υποστηρίζουν, πως τα πειράματα σε ζώα είναι αναξιόπιστα και παραπλανητικά, σε βαθμό που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή λόγω μεγάλων διαφορών ανάμεσα στους οργανισμούς των ζώων και των ανθρώπων, και κατ' επέκταση στις ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται αλλά και στη διαφορετική επίδραση των φαρμάκων στα ζώα από ό,τι στον άνθρωπο.

Θυσίες ζώων

Στη θρησκευτική ιστορία της Ανθρωπότητας κυριαρχεί η θυσία στους Θεούς της. Πανάρχαια και παγκόσμια εκδήλωση άρρηκτα συνυφασμένη με την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να εξευμενίσει και να κερδίσει την εύνοια της εκάστοτε θεότητας.

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Βλέπετε το σκύλο του γείτονα μόνιμα δεμένο με μισό μέτρο αλυσίδα στο μπαλκόνι; Βρήκατε νεκρά γατάκια στα σκουπίδια; Είδατε τη γειτόνισσα να ρίχνει φόλα στο παρκάκι της γειτονιάς; Μπροστά στα μάτια σας κάποιος γνωστός στο χωριό πυροβόλησε ένα αδέσποτο; Η κακοποίηση των ζώων έχει πολλές μορφές και κάποιες από αυτές μπορεί να μη γίνονται αμέσως αντιληπτές, ενώ άλλες μπορεί απλώς να οφείλονται σε άγνοια. Η μόνη λύση για να εξαλειφθούν τα περιστατικά κακοποίησης, βασανισμού και θανάτωσης ζώων είναι η δική μας άμεση παρέμβαση και καταγγελία. Με τη βοήθεια της κ. Σοφίας Τζονίκη, γενικής γραμματέως της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, σας παρουσιάζουμε έναν συνοπτικό πρακτικό οδηγό με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ανάλογα με την περίπτωση.

Παθητική κακοποίηση / παραμέληση ζώου από τον ιδιοκτήτη

Τραβήξτε φωτογραφίες – βίντεο που να αποδεικνύουν την παραμέληση. Ενημερώστε την τοπική φιλοζωική οργάνωση. Κάντε καταγγελία στην Κτηνιατρική ∆ιεύθυνση της οικείας Περιφέρειας, αναφέροντας αναλυτικά και με σωστή ιεράρχηση τα όσα γνωρίζετε για την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας και των υγειονομικών διατάξεων (ακαθαρσίες, έντονη δυσοσμία κ.λπ.). Μπορείτε να κάνετε την καταγγελία τηλεφωνικά ή με fax, φροντίστε, όμως, να ζητήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός αυτός βεβαιώνει ότι καταγράφηκε το γεγονός και είναι απαραίτητος για κάθε μελλοντική επικοινωνία σχετικά με την καταγγελία, καθώς και για την παραλαβή του αντιγράφου της καταγγελίας σας. Ειδοποιήστε τη ∆ημοτική Αστυνομία (όπου υπάρχει) ή τον Δήμο. Οφείλουν να επισκεφτούν το χώρο, να κάνουν έκθεση αυτοψίας και να επιβάλουν διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με την παράβαση.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αρχικά κάντε μια φιλική σύσταση στον ιδιοκτήτη. Μερικές φορές η παραμέληση είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Ίσως είναι αποτέλεσμα και παροδικής δυσκολίας στη ζωή του. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να τον βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Προσπαθήστε να τον κάνετε να κατανοήσει τις υποχρεώσεις του και ενημερώστε τον για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μη γίνεστε απειλητικοί και επιθετικοί, γιατί οι περισσότεροι θα αντιδράσουν άσχημα. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο. Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί: Πηγαίνετε στον εισαγγελέα (για την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική: κτίριο 16 στην παλιά Σχολή Ευελπίδων) και περιγράψτε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένα το περιστατικό στοιχειοθετώντας τη σοβαρότητά του με φωτογραφίες, βίντεο, άλλους μάρτυρες κ.λπ. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο εισαγγελέας θα δώσει σχετική παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου υπάγεται το σπίτι του «ακατάλληλου» ιδιοκτήτη. Aν η καταγγελία αφορά σε περιοχή μακριά από την οποία μένετε, συντάξτε μια καταγγελτήρια επιστολή, καταγράφοντας όσο πιο αναλυτικά γίνεται το περιστατικό, επισυνάψτε τυχόν φωτογραφίες ή άλλα ντοκουμέντα και στείλτε την ταχυδρομικώς (ή με fax) στο τμήμα πρωτοκόλλου της Εισαγγελίας. Γράψτε στο κείμενο να επικοινωνήσουν μαζί σας μόλις παραλάβουν την επιστολή, ώστε να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου (ή πάρτε τους εσείς τηλέφωνο). Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον κίνδυνο που διατρέχει το ζώο, το τμήμα πρωτοκόλλου προωθεί την καταγγελία στον εισαγγελέα για να επιληφθεί αμέσως. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα, αλλά φροντίστε να τη στοιχειοθετήσετε επαρκώς, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει στο αρχείο. Ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθείτε στην περίπτωση που το ζώο εγκαταλείφθηκε ή ξεχάστηκε σε κλειστό σπίτι ή κτίριο. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω έλλειψης νερού και φαγητού, μην καθυστερήσετε καθόλου.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.trihes.gr/odigos-kata-kakopoiisis-zoou-bima-bima/
https://el.wikipedia.org/wiki/

ΣΥΝΤΑΞΗ:Κατερίνα Τζίμα
Χρυσούλα Φαρμάκη
Σταματέλλα Τσούμπρη