ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκτείνεται σε ένα μεγάλο φάσμα και έχει πολλές παραμέτρους που ποικίλουν ανάλογα σε ποια περιοχή του φάσματος βρίσκεται η ακτινοβολία που θέλουμε να μετρήσουμε. Υπάρχουν πολλές ασύρματες συσκευές και κεραίες που εκπέμπουν ακτινοβολία η καθεμία και σε διαφορετική περιοχή του φάσματος (διαφορετικά κανάλια δηλαδή) και με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα άλλες κεραίες εκπέμπουν κυκλικά την ακτινοβολία τους και άλλες ευθύγραμμα μέσα σε μια στενή ζώνη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε με τα μάτια μας μια κεραία κοντά μας και να μην υπάρχει πρόβλημα σε μας, ενώ κάποιος που μένει μακρύτερα από εμάς να έχει πρόβλημα επειδή βρίσκεται μέσα στη ζώνη εκμπομπής τους. Επίσης τα όρια επικινδυνότητας διαφέρουν για κάθε περιοχή του φάσματος ακτινοβολίας.Όσον αφορά τις κεραίες και τις ασύρματες συσκευές λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο να τις μετρήσουμε και να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα εάν δεν διαθέτουμε εξειδικευμένες γνώσεις. Οι ερασιτεχνικοί μετρητές που κυκλοφορούν στην αγορά μετρούν κάτι πολύ συγκεκριμμένο και κάτω από συγκεκριμμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε. Δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις και έτσι δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν το ζητούμενο το οποίο είναι το κατά πόσο διατρέχει κίνδυνο η υγεία μας. Η μόνη περίπτωση η οποία είναι ξεκάθαρη και σχετικά απλή για να μετρηθεί και από έναν μη εξειδικευμένο χρήστη, είναι αυτή της ακτινοβολίας των ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ και των απλών ηλεκτρικών συσκευών. Εκεί χρειάζονται δύο μόνο μετρητές : ένας για το ηλεκτρικό πεδίο (ηλεκτρική ακτινοβολία) και ένας για το μαγνητικό (μαγνητική ακτινοβολία). Προσοχή όμως στον μετρητή μαγνητικής ακτινοβολίας να είναι τρισδιάστατης μέτρησης. Διαφορετικά θα διαβάσουμε λανθασμένες τιμές. Εδώ τα όρια επικινδυνότητας είναι σταθερά και μόνο δύο: 10V/m για την ηλεκτρική ακτινοβολία και 200nT ή 2mG για τη μαγνητική.
Πηγή: https://aktinobolia.wordpress.com/2008/09/17/327/

Τα 10 κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολία Ακτινοβολία: Αθώα ή επικίνδυνη; Μήπως το σπίτι σας ακτινοβολεί; Κινητά - Ασύρματα τηλέφωνα - Laptop. Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους; Τι είναι ο δείκτης SAR;

Είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται για να μετρήσουμε την επιβάρυνση με ραδιοκύματα που δέχεται το ανθρώπινο σώμα ή τμήματά του κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Μετράται σε μονάδες W/kg (Watt ανά κιλό) και η μέγιστη τιμή SAR του κινητού σας αναγράφεται στον οδηγό χρήσης του.

Συσκευές με χαμηλή τιμή SAR
• Samsung D880 0,21 W/kg
• LG Shine 0,24 W/kg
• Samsung M110 0,28 W/kg
• Motorola Aura 0.32 W/kg
• Motorola RAZR2 V8 0,36 W/kg
• Nokia 6600 Slide 0,44 W/kg
• Nokia 7510 Supernova 0,52 W/kg
• Sony Ericsson W760i 0,53 W/kg
• Sony Ericsson X1 0,57 W/kg
• LG KF600 0,74 W/kg

Ποια όρια ακτινοβολίας θεωρούνται ασφαλή;

Δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας σε οποιαδήποτε ακτινοβολία, αλλά μόνο όρια αποδεκτού κινδύνου, που πέραν αυτών η ακτινοβολία θεωρείται επικίνδυνη. Φυσικά, ορισμένοι επιτήδειοι, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον φόβο του κόσμου και να βγάλουν και κάποια χρήματα παράλληλα. Αυτοί λοιπόν, έφτιαξαν “ειδικά” καπέλα, που έχουν στρώσεις αλουμινίου, τα οποία θεωρητικά, προστατεύουν από την “τρομαχτική” ακτινοβολία SAR. Οπότε στην ουσία, πήραν τον δημοφιλή μύθο, ότι ένα καπέλο από αλουμινόχαρτο προστατεύει από την ακτινοβολία και του έδωσαν ένα πιο μοντέρνο περιτύλιγμα. Αυτός ο δημοφιλής μύθος, στηρίζεται σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Για την ακρίβεια, είναι η μόνη “επιστημονική” βάση που έχει, αφού πρόσφατα φοιτητές, απέδειξαν ότι το αλουμίνιο μπορεί να ενισχύσει την ακτινοβολία, αντί να την μειώσει.Η μακρόχρονη, πολύωρη χρήση ενός κινητού ΜΠΟΡΕΙ να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ένα χρήστη στο μέλλον, απλά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ακόμη ποια μπορεί να είναι και είναι υπερβολικά πολλές οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Είναι πιθανό να μη μάθουμε ποτέ λόγω της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και των αλλαγών που υφίστανται τα κινητά αλλά ΚΑΙ λόγω της προσαρμογής του ανθρώπινου όντος στα νέα δεδομένα. Μην ξεχνάμε ότι κι ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Ως εκ τούτου, το να προσέχει κανείς δεν βλάπτει, το αντίθετο μάλλον. Ποτέ κανείς δεν έπαθε κάτι επειδή ήταν προσεχτικός. Τα άκρα βλάπτουν. Από τη μία η ανεμελιά ότι «έλα μωρέ δεν τρέχει τίποτε» σκοτώνει. Και από την άλλη ο πανικός του τύπου «θα μας κάψει το μυαλό» είναι και αυτός ανόητος.για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) έχει προτείνει τα 2 W/kg για τοπική σύντομη έκθεση και μόλις τα 0,08 W/kg για συνεχή έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας είναι κατά 20-40% αυστηρότερα, ενώ τα όρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αν και παρόμοια, δεν είναι ίδια, αφού υπάρχουν μικροδιαφορές στην τεχνολογία και στα πρότυπα των επικοινωνιών.

Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν το δείκτη SAR;

Εκτός από τις προδιαγραφές του κινητού, στην πράξη η τιμή του SAR εξαρτάται από το σωματότυπό μας, τον τρόπο που κρατάμε το κινητό (αν π.χ. εφάπτεται στο κεφάλι ή στο σώμα μας), τα εμπόδια που επηρεάζουν τη σύνδεση του κινητού με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (π.χ. όταν μιλάμε μέσα από κλειστούς χώρους ή στο αυτοκίνητο), αλλά και τη διάρκεια της συνομιλίας.

Τα αυτοκόλλητα και οι θήκες που υπάρχουν στην αγορά προστατεύουν;

Αν και οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα αυτοκόλλητα αυτά περιορίζουν την επίδραση της ακτινοβολίας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχουν αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν. Προτείνεται, όμως, η χρήση ορισμένων θηκών προστασίας που εμποδίζουν την ακτινοβολία προς το σώμα, με την προϋπόθεση ότι μιλάτε με ενσύρματο bluetooth ή έστω με handsfree. Οι θήκες αυτές είναι μια καλή λύση για όσους μιλούν κατά την οδήγηση ή βρίσκονται π.χ. σε πούλμαν, αφού στερεώνονται με βεντούζα στο παράθυρο και η ακτινοβολία εκπέμπεται προς τα έξω, καθώς η εσωτερική επένδυση την αντανακλά.

Στο σπίτι να χρησιμοποιώ καλύτερα το ασύρματο τηλέφωνο;

Έρευνες έδειξαν ότι τα παλαιότερα ασύρματα τηλέφωνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, επειδή παράγουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Επίσης, τα σύγχρονα ασύρματα τηλέφωνα και η βάση τους εκπέμπουν διαρκώς ακτινοβολία σε συχνότητες παρόμοιες με αυτές των κινητών, είτε επικοινωνείτε είτε όχι. Μελέτες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η χρήση και αυτών των συσκευών προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία των κυττάρων και ιδιαίτερα των εγκεφαλικών.

Kαι με τα sms τι γίνεται;

Πολλοί πιστεύουν ότι η αποστολή μηνυμάτων είναι ακίνδυνη, επειδή η επικοινωνία με αυτό τον τρόπο είναι σύντομη. Το κινητό, όμως, εκπέμπει ακτινοβολία όταν στέλνετε μηνύματα, αλλά και όταν λαμβάνετε, ανάλογη και με την έκτασή τους. Όταν, λοιπόν, στέλνετε μηνύματα, κρατάτε το κινητό μακριά από το σώμα σας.

Τελικά, κινδυνεύουμε ή όχι;

Αποτελέσματα μελετών φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η ένταση της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κόπωση, νευρικότητα, προσωρινή απώλεια μνήμης, διαταραχή της συγκέντρωσης, στειρότητα στους άνδρες που έχουν το κινητό στην τσέπη του παντελονιού, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και όγκο του ακουστικού νεύρου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο θα παρουσιάσετε τέτοια προβλήματα. Αν και οι επιδράσεις αυτές μπορεί να μην έχουν ακόμα αποδειχθεί πλήρως σε μεγάλους πληθυσμούς, ωστόσο καλό είναι να παίρνετε τα μέτρα σας. Πηγή: http://www.vita.gr/ygeia/article/9015/ta-10-kinhta-me-th-xamhloterh-aktinobolia/

Κινέζικα κινητά, που έρχονται να αλλάξουν τις ισορροπίες!

Φυσικά, ορισμένοι επιτήδειοι, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τον φόβο τοc3b05-deikthssar.htmlυ κόσμου και να βγάλουν και κάποια χρήματα παράλληλα. Αυτοί λοιπόν, έφτιαξαν “ειδικά” καπέλα, που έχουν στρώσεις αλουμινίου, τα οποία θεωρητικά, προστατεύουν από την “τρομαχτική” ακτινοβολία SAR. Οπότε στην ουσία, πήραν τον δημοφιλή μύθο, ότι ένα καπέλο από αλουμινόχαρτο προστατεύει από την ακτινοβολία και του έδωσαν ένα πιο μοντέρνο περιτύλιγμα. Αυτός ο δημοφιλής μύθος, στηρίζεται σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Για να είμαι ακριβής, είναι η μόνη “επιστημονική” βάση που έχει, αφού πρόσφατα φοιτητές του MIT, απέδειξαν ότι το αλουμίνιο μπορεί να ενισχύσει την ακτινοβολία, αντί να την μειώσει. Επίσης έχω διαβάσει ότι λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά, επηρεάζεται η θερμοκρασία του σώματός μας. Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλι μας, λόγω της θέσης με την οποία μιλάμε στο κινητό. Λοιπόν, αυτό είναι αλήθεια. Και ακόμα ένα kickstarter project, με απόλυτα “αγνές” προθέσεις, προσπαθεί να μας σώσει και από αυτόν τον κίνδυνο, αυτή την φορά με ένα “ειδικό - μαγικό” αυτοκόλλητο. Το εν λόγω αυτοκόλλητο, το κολλάμε στο κινητό μας και μειώνει τη θερμότητα που παράγει το κινητό μας. Μάλιστα οι εν λόγω κύριοι, μας ενημερώνουν πως η ένδειξη SAR, δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, αλλά το θερμικό φαινόμενο του κινητού. Πριν όμως αγχωθείτε, να κάνω μια ερώτηση, ξέρετε πότε άλλοτε ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός μας και κατ’ επέκταση του κεφαλιού μας; Όταν μας χτυπάει ο ήλιος. Για την ακρίβεια, όταν έχουμε απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, η θερμοκρασία μας ανεβαίνει αισθητά περισσότερο. Αν όμως κάτσουμε για ώρα στον ήλιο - από την αρχαιότητα αυτό - παθαίνουμε ηλίαση. Και από την ηλίαση έχουν πεθάνει άνθρωποι. Για να μην αναφέρουμε, τη θερμοπληξία ή τον καρκίνο του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες που πια περνούν ελεύθερες σχεδόν λόγω της τρύπας του όζοντος. Γι’ αυτό σε παλιότερες εποχές οι άνθρωποι φορούσαν πάντα καπέλο, όχι μόνο για το κρύο αλλά και για τη ζέστη. Γιατί στο κεφάλι βρίσκεται ο αδένας ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και ένα καπέλο, τον κρατάει σταθερό στη θερμοκρασία του σε όλες τις συνθήκες. Και πάλι το μυστικό εδώ λέγεται «μέτρο». Η μακρόχρονη, πολύωρη χρήση ενός κινητού ΜΠΟΡΕΙ να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ένα χρήστη στο μέλλον, απλά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ακόμη ποια μπορεί να είναι και είναι υπερβολικά πολλές οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Είναι πιθανό να μη μάθουμε ποτέ λόγω της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και των αλλαγών που υφίστανται τα κινητά αλλά ΚΑΙ λόγω της προσαρμογής του ανθρώπινου όντος στα νέα δεδομένα. Μην ξεχνάμε ότι κι ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται και εξελίσσεται.