ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ

Πληροφορίες για τους ουρανοξύστες

Ο ουρανοξύστης είναι ένα εξαιρετικά υψηλό κτίριο. Αποκαλείται έτσι διότι λόγω του ύψους του, «ξύνει» μεταφορικά τον ουρανό. Οι ουρανοξύστες έχουν πολλούς ορόφους και συνήθως χαρακτηρίζονται έτσι κτίρια με ύψος πάνω από 100 μέτρα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα, για κτίρια της Νέας Υόρκης. Τα κτίρια Empire State και Chrysler στη Νέα Υόρκη, το Σίαρς Τάουερ στο Σικάγο καθώς επίσης και οι πύργοι της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, είναι από τους πλέον διάσημους ουρανοξύστες στον κόσμο. Σήμερα, το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, έχοντας 160 ορόφους και ύψος 828 μέτρα.

Μπουρτζ Χαλίφα

Το Μπουρτζ Χαλίφα (Αραβικά: برج خليفة‎ , Αγγλικά: Burj Khalifa), γνωστό και ως Μπουρτζ Ντουμπάι, είναι ουρανοξύστης στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2009. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2010.

Υψος

Το Μπουρτζ Χαλίφα αυτή την στιγμή κατέχει το ρεκόρ του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα.
Συνολικά, όλα τα Ρεκόρ:
→ Ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο: 828 μέτρα (2.717 ft) (προηγούμενο: Ταϊπέι 101 – 509,2 μέτρα)
→ Ψηλότερη κατασκευή: 828 μέτρα (προηγούμενο: Ραδιοϊστός της Βαρσοβίας – 646,38 μέτρα)
→ Κτήριο με τους περισσότερους ορόφους: 160 (προηγούμενο Willis Tower – 108)
→ Γρηγορότερο Ασανσέρ: 63 χλμ/ώρα (προηγούμενο: Taipei 101 – ταχύτητα 60 χλμ/ώρα)[εκκρεμεί παραπομπή]
→ Υψηλότερο Παρατηρητήριο στον κόσμο: 124ο όροφος, στα 442 μέτρα.
→ Τζαμί στο υψηλότερο σημείο στον κόσμο: 158ο όροφος.
→ Πισίνα στον υψηλότερο σημείο στον κόσμο: 76ος όροφος.

Όνομα

Το κτήριο, που ονομαζόταν μέχρι και μία μέρα πριν τα εγκαίνια Μπουρτζ Ντουμπάι (Πύργος του Ντουμπάι), ονόμάστηκε Μπουρτζ Χαλίφα προς τιμή του σεΐχη του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν.

Το κτήριο ξεκίνησε την κατασκευή του στις 21 Σεπτεμβρίου του 2004. Ο πύργος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill, η οποία έχει σχεδιάσει τον ουρανοξύστη Γουίλις Τάουερ (πρώην Σίαρς Τάουερ) στο Σικάγο και τον Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 (1 World Trade Center) ουρανοξύστη, που θα πάρει τη θέση των Δίδυμων Πύργων στην Νέα Υόρκη. Το σχέδιο το εμπνεύστηκαν από ένα φυτό που συναντάται στις ερήμους, το Hymenocallis. Την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία Samsung Engineering & Construction, η οποία και έχει κατασκευάσει τους Πύργους Πετρόνας και τον Ταϊπέι 101 ενώ το κόστος άγγιξε τα 1,2 δις ευρώ. Διαθέτει 160 ορόφους, όπου και οι πιο πολλοί προορίζονται για γραφεία και διαμερίσματα. Στο μέλλον θα κατοικούν και θα εργάζονται 12.000 άνθρωποι. Επίσης, θα στεγάζεται και ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τον Τζιόρτζιο Αρμάνι.Στο εξωτερικό χώρο του Μπουρτζ Χαλίφα υπάρχει ένα τεράστιο σιντριβάνι, που η κατασκευή του κόστισε 217 εκατομμύρια δολάρια. Το σιντριβάνι με το όνομα Dubai Fountain κατασκευάστηκε από την εταιρεία "WER Design", η εταιρεία που κατασκεύασε και το σιντριβάνι στο ξενοδοχείο Μπελάτζιο στο Λας Βέγκας. Περιλαμβάνει 6.600 φώτα και 50 προβολείς (projectors), έχει μήκος 275 μέτρα και εκτοξεύει νερό σε ύψος 150 μέτρων.

ΠΗΓΕΣ:
1. https://el.wikipedia.org/wiki/Ουρανοξύστης
2. https://el.wikipedia.org/wiki/Μπουρτζ_Χαλίφα

ΣΥΝΤΑΞΗ: ✪ Βασιλεία Δημητρούλα ✪ Γιώργος Θεοδοσίου ✪ Κλοντιάνα Λάμα