❰ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ❱

✯ Ορισμος

Η Γυμναστική είναι ένα άθλημα που αφορά την απόδοση των ασκήσεων που απαιτούν σωματική δύναμη, ευελιξία, ευκινησία, τον συντονισμό και την ισορροπία. Σε διεθνές επίπεδο, όλα τα αθλήματα γυμναστικής διέπονται από την Fédération Internationale de Gymnastique (FIG). Η Γυμναστική είναι ολυμπιακό άθλημα από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

✯ Λογοι για να γυμναστεις

Η βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης είναι ένας καλός λόγος για να ασκείται κανείς. Μήπως όμως τα «υπόλοιπα» ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης θα έπρεπε να αποτελούν ισχυρότερο κίνητρο; Με την άσκηση βελτιώνεται η αιμάτωση και η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνεται η μάζα, η δύναμη, η ελαστικότητα και η απόδοση των μυών, οι αρθρώσεις αποκτούν μεγαλύτερη ευκαμψία, η οστική μάζα διατηρείται σταθερή. Τα παραπάνω συμβάλλουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και στην πρόληψη των νόσων του μυοκαρδίου. Περιοριζουν τους τραυματισμούς των μυών, των γονάτων, τους πόνους στη μέση, καθυστερούν ή αποτρέπουν την οστεοπόρωση. Η άσκηση, εκτός από προληπτικό, αποτελεί και θεραπευτικό μέσο διαφόρων παθήσεων όπως είναι η ισχαιμική νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, οι πνευμονοπάθειες, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και το άγχος. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πέρα απο την ψυχολογική βοήθεια που προσφέρει, βελτιώνει σημαντικά τις δεξιότητες και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας έως και την τρίτη ηλικία η φυσική άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Συμβάλλει καθοριστικά στην σωματική και ψυχική διάπλαση των παιδιών, διατηρεί υγιές και όμορφο το σώμα των ενηλίκων και επιβραδύνει τη φυσιολογική βιολογική φθορά της τρίτης ηλικίας

✯ Γυμναστικη ως τροπος ζωης

Η γυμναστική δεν είναι μόδα ούτε υποχρέωση, είναι τρόπος ζωής! Τρόπος ζkωής που πρώτα και κύρια μας βοηθά να είμαστε υγιείς, γεμάτοι σωματική και πνευματική ευεξία και τελικά να έχουμε υγιές και σφριγηλό κορμί (άρα και τονωμένη αυτοπεποίθηση). Η πλειονότητα των γιατρών συστήνει άσκηση για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και παθολογικών προβλημάτων και τόσο τ’ αποτελέσματα όσο και η διάρκειά τους είναι θεαματικά. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή της γυμναστικής σε ψυχολογικά προβλήματα, μια και άπειρες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν μελαγχολία, κατάθλιψη και άνοια. Σίγουρα, οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι εξαντλητικοί, αλλά με λίγη καλή διάθεση όλοι μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο 2-3 φορές την εβδομάδα για να βγούμε να περπατήσουμε μια ώρα και ν’ αποσυμφορηθούμε απ’ το στρες και την πίεση. Να αφήσουμε το αυτοκίνητο στην άκρη όταν πρόκειται για κοντινές μετακινήσεις. Γιατί και η καρδιά είναι ένας μυς, που, όπως όλοι, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι γυμνασμένος.

✯ Γυμναστικη και Υγεια

Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική αποτελεί το φάρμακο για διάφορες ασθένειες, από τις καρδιολογικές παθήσεις μέχρι την οστεοπόρωση. Πρόσφατα, όμως, η άσκηση θεωρήθηκε -μεταξύ άλλων- και φυσικό αντικαταθλιπτικό, μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θλίψη, το άγχος και τη μελαγχολία. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να διατηρήσει την ψυχική ισορροπία. Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, όμως, τη θεωρούν θεραπευτική ακόμα και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στην έκκριση συγκεκριμένων ορμονών (σεροτονίνης και ενδορφινών) την ώρα της άσκησης, οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση. Παράλληλα, η γυμναστική συνδράμει κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους ή έντονου θυμού, βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί και χαλαρώνοντας τους μυς.

✯ Γυμναστικη και Χορος

✓ Ολική επαναφορά

Αν πιστεύετε ότι χορεύοντας γυμνάζονται μόνο τα πόδια, καιρός να αναθεωρήσετε. Όσο απολαμβάνετε τη μουσική, και χωρίς να το καταλάβετε, όλες οι μυϊκές σας ομάδες «δουλεύουν» εντατικά. Χέρια, πόδια, κορμός, κοιλιακοί, πνεύμονες, καρδιά δυναμώνουν και εσείς αποκτάτε σφικτό σώμα, ευλυγισία και μεγαλύτερη αντοχή. Με λίγα λόγια, είναι ο πιο απλός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας νέο.

✓ «Κάψτε» το!

Ο χορός αποτελεί μία από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις, ισάξια με το περπάτημα, την κολύμβηση, το ποδήλατο. Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Μάλιστα, ανάλογα με το είδος του χορού, την ένταση, την ταχύτητα και φυσικά τα ατομικά σας χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο), 30 λεπτά συνεχόμενου χορού θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» 200-400 θερμίδες.

✓ Τεντωθείτε

Το στρες, η κακή στάση σώματος, η καθιστική ζωή έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή σύσπαση των μυών, π.χ. του αυχένα, των ώμων, της πλάτης. Οι απαλές κινήσεις χορών όπως το οριεντάλ και το βαλς σάς βοηθούν να τεντωθείτε. Έτσι, στην ουσία κάνετε διατάσεις στις ευπαθείς αυτές μυϊκές ομάδες, διατηρείτε την ευλυγισία τους και βελτιώνετε την ευκινησία σας. Μέσα από το χορό διδάσκεστε να στέκεστε και να περπατάτε σωστά, ελέγχοντας το σώμα σας. Οι τονωμένοι μύες βελτιώνουν τη στάση σας και προστατεύουν την πλάτη και τη μέση, που καταπονούνται, αποσυμπιέζοντας τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, που ταλαιπωρούνται καθημερινά. Η ισορροπία σας βελτιώνεται σημαντικά, καθώς μαθαίνετε να τη διατηρείτε σε κάθε σας βήμα και φιγούρα. Έτσι, ενεργοποιούνται οι στηρικτικοί μύες των σπονδύλων και της λεκάνης, οι οποίοι φυσιολογικά γυμνάζονται δύσκολα. Ταυτόχρονα, προστατεύετε τον κορμό σας και γίνεστε λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

✓ Και από μυς;

Κάνοντας τα πρώτα μαθήματα, θα ανακαλύψετε μυς που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν, καθώς γυμνάζετε όλο το σώμα.
➣Κορμός Μπορεί τα χέρια και τα πόδια να «κλέβουν» την παράσταση, αλλά χρειάζονται ένα γερό κορμό να τα στηρίζει. Ευτυχώς, όλοι οι χοροί γυμνάζουν τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς.
➣ Χέρια και ώμοι Ορισμένοι χοροί, όπως το φλαμένκο και το οριεντάλ, γυμνάζουν περισσότερο από άλλους τα χέρια και τους ώμους, χάρη στις κινήσείς τους με σηκωμένα χέρια.
➣ Πόδια Τα πόδια γυμνάζονται από τη στιγμή που κινείστε. Ωστόσο, με το χορό πραγματοποιείτε και κινήσεις που δεν θα τις κάνατε αν, για παράδειγμα, πηγαίνατε για τρέξιμο στο πάρκο.
➣ Γλουτοί Ορισμένοι χοροί, περισσότερο από άλλους, θα τονίσουν την περιοχή αυτή.

✓ Γερά κόκαλα

Οι πλευρικές κινήσεις που έχουν ορισμένοι χοροί, όπως το mambo και το swing, δυναμώνουν την κνήμη, την περόνη και το μηρό και βοηθούν στην πρόληψη ή στη μείωση του ρυθμού απώλειας οστικής μάζας, που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.

✓ Για την ψυχη!

Η μουσική και ο χορός συμβάλλουν στην ψυχική σας ανάταση και σας βοηθούν είτε να ξεσπάσετε είτε να ηρεμήσετε. Επιπλέον, μέσα από τις αλλαγές στο σώμα σας, βλέπετε την εικόνα σας να βελτιώνεται και αυτό ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σας.

✯ Γυμναστικη στο σπιτι

Γυμναστική στο σπίτι: Το 20λεπτο πρόγραμμα που θα μεταμορφώσει το σώμα σας Ένα γυμνασμένο σώμα υπακούει πάντα στην αρχή της αναστρεψιμότητας. Η αρχή αυτή μας διδάσκει ότι τα αποτελέσματα της άσκησης χάνονται όταν αυτή διακοπεί. Όταν, λοιπόν, δεν έχετε χρόνο να πάτε στο γυμναστήριο, φροντίστε να γυμνάζεστε μόνοι σας στο σπίτι
✦ 1η άσκηση: Συνεχόμενα άλματα από θέση καθίσματος με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων – 15 επαναλήψεις
✦ 2η άσκηση: Push ups – κάντε το maximum των επαναλήψεων που μπορείτε (οι γυναίκες που είναι πιο αδύναμες να ακουμπούν τα γόνατά τους στο έδαφος)
✦ 3η άσκηση: Συνεχόμενα άλματα από θέση καθίσματος με πόδια ανοιχτά (περισσότερο από το άνοιγμα των ώμων) – 12 επαναλήψεις
✦ 4η άσκηση: Εκτάσεις ώμων στο πλάι με αλτήρες – 12 επαναλήψεις (αν δεν έχετε αλτήρες, μπορείτε να κρατάτε στα χέρια άλλα αντικείμενα π.χ. μπουκάλια με νερό)
✦ 5η άσκηση: Κοιλιακοί στο έδαφος – 30 επαναλήψεις
✦ 6η άσκηση: Ραχιαίοι στο έδαφος – 25 επαναλήψεις



ΠΗΓΕΣ:
https://el.wikipedia.org/wiki/Γυμναστική
http://www.care.gr/post/6378/gymnastiki-san-tropos-zois
www.zougla.gr/gynaika/ygeia-eyeksia/article/gimnastiki-ison-tropos-zois
www.queen.gr/well-being/fitness-eyeksia/story/83443/gymnastiki-sto-spiti-to-20lepto-prigramma-poy-tha-met
www.eveportaz.gr/wp-con
www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2014/11/dietorexercise-584*330.jpg
www.vita.gr/fitness/article/13475/h-gymnastikh-thw-eytyxias/
www.vita.gr/fitness/article/13779/xoreyete-13779/

ΣΥΝΤΑΞΗ: Βαγγελή Έφη, Κούρου Χριστίνα, Βασιλάκη Μαρίνα