Ιαματικά Λουτρά Πόζαρ

Στο Λουτράκι νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.

Τοποθεσία

Μέσω μιας καταπληκτικής διαδρομής μέσα στην φύση, φτάνετε στο Λουτράκι, στον τελευταίο οικισμό πρίν την Λουτρόπολη. Το Λουτράκι είναι ένας όμορφος οικισμός, χτισμένος στους πρόποδες του όρους Βόρας, σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε απόσταση 33 χλμ από την Έδεσσα. Υπάγεται στο δήμο Αριδαίας και απέχει μόλις 13 χλμ από την πόλη της Αριδαίας. Η περιοχή είναι γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά από την αρχαιότητα. Η χρήση τους αναφέρεται ήδη από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.Οι ιαματικές πηγές, η εγγύτητα στο όρος Βόρας, όπου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν και τα υπέροχα φυσικά αξιοθέατα, έχουν αναδείξει το Λουτράκι σε έναν ελκυστικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους όλες τις εποχές του χρόνου.

Διαθέσιμες δραστηριότητες

Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτράκι) είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες που θέλουν να πραγματοποιήσουν μοναδικές αποδράσεις στην ανόθευτη φύση, αλλά και για αυτούς που επιδιώκουν να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στα θερμά νερά των πηγών του. Στην Αριδαία θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλές δραστηριότητες όπως παραπέντε, πεζοπορία, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν, ποδήλατο βουνού, ιππασία αλλά η Αριδαία είναι ιδανική για τους λάτρεις της ορειβασίας.


1. Ορειβασία: Μια πανέμορφη διαδρομή για ορειβασία είναι το φαράγγι των Λουτρών. Όλες οι διαδρομές με σήμανση φέρουν τα διακριτικά Μ2 (μονοπάτι στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Μακεδονίας) και έπειτα τον αριθμό του μονοπατιού π.χ. Μ2/1.
2. Ιππασία: Στον Δήμο Αριδαίας, στο χωριό Όρμα, λειτουργεί ιππικός όμιλος και σχολή ιππασίας με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα που προσφέρουν βόλτες σε ενήλικες και παιδιά.
3. Πεζοπορία
4. Διαδρομές από το Λουτράκι
5. Ποδήλατο Βουνού
6. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις της περιπέτειας και της δράσης. Εκτός από το σκι μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα 2.524μ., να κάνετε ατελείωτες βόλτες με τα snowmobiles και να δοκιμάσετε τα Airboard Trail. Τα Airboard Trail είναι φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση στο χιόνι, και υπάρχει μια πίστα όπου μπορείτε να κινείστε με τα Airboard Trail.
7. Επίσης, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη και περιφραγμένη πίστα για τους λάτρεις του snowboard, ενώ υπάρχει και ειδικευμένο προσωπικό για να βοηθάει τους επισκέπτες. Εκτός από τις στιγμές περιπέτειας μπορείτε να χαλαρώσετε στο chalet του χιονοδρομικού κέντρου απολαμβάνοντας τον καφέ ή το τσάι σας.

Αξιοθέατα Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ: Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ. από το Λουτράκι βρίσκονται τα Λουτρά Πόζαρ. Το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, με πλατάνια, θεαματικές βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές, και εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών, καθώς και με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, έχουν αναδείξει τα Λουτρά σε έναν ελκυστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το φαράγγι του Ράμνο Μπορ: Σημαίνει «Ίσιο Πεύκο» διαρρέεται από το ρέμα του Αγίου Νικολάου ή θερμοπόταμο Τοπλίτσα. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν την περιήγηση στο φαράγγι κάνοντας πεζοπορία ή ορειβασία και θα αφεθούν στη μαγεία της φύσης. Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από τα Λουτρά. Το συνολικό του μήκος είναι 34 χλμ, ακολουθώντας μία διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους μέσα από πεύκα, πλατάνια, απόκρημνα βράχια και μικρούς καταρράκτες.
Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο: Στα Λουτρά Πόζαρ λειτουργεί Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο, όπου στεγάζεται μία πολύτιμη συλλογή από σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων και τα απολιθώματα κοραλλιών ηλικίας 140 εκ. ετών.
Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο: Στα Λουτρά Πόζαρ λειτουργεί Φυσιογραφικό Σπηλαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο, όπου στεγάζεται μία πολύτιμη συλλογή από σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων και τα απολιθώματα κοραλλιών ηλικίας 140 εκ. ετών.
Σπηλαιολογικό Πάρκο: Σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τον οικισμό του Λουτρακίου μέσα στα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού, είναι κρυμμένο ένα μοναδικό σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ο σχηματισμός των οποίων οφείλεται στην παρουσία ηφαιστειογενών πετρωμάτων. Στα τοιχώματα των σπηλαίων υπάρχουν βραχογραφίες με μορφές ζώων και ανθρώπων, γεγονός που μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία ήδη από τη μεσολιθική περίοδο. Αξίζει να εξερευνήσετε το συναρπαστικό σπηλαιοβάραθρο, το μοναδικό επισκέψιμο σπήλαιο του συμπλέγματος, για να θαυμάσετε τον πλούσιο διάκοσμό του.
Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν: Στην περιοχή δεσπόζει το όρος Βόρας- Καϊμακτσαλάν, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξαιρετική θέα. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να κάνουν σκι αλλά και άλλα σπορ, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.
Ο ποταμός Μογλενίτσας: ή Αλμωπαίος διασχίζει την καταπράσινη πεδιάδα της Αλμωπίας. Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Λουτρά Πόζαρ και προσφέρεται για πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων. Τα ορμητικά νερά του ενδείκνυνται για rafting και καγιάκ, με διαδρομές τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου: Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρίκσκεται μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο Λουτράκι. Εκεί υπήρχε παλιά ο οικισμός του Άνω Λουτρακίου. Κάθε χρόνο, στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου διοργανώνεται διάφορες παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πηγές

www.loutrapozar.net/journey.aspx
web-greece.gr/destinations/loutra-pozar-kaimaktsalan
https://el.wikipedia.org/wiki/Λουτρά-Πόζαρ

ΣΥΝΤΑΞΗ: Γεωργία Τσιούρη , Ευσταθία Μανούση