Παλιουρή

Γεωγραφία

Η Παλιουρή είναι ημιορεινό χωριό της Δωδώνης στο νομό Ιωαννίνων το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Νικόλαο Σελλών και απέχει 38 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, 58 χλμ. ανατολικά της Ηγουμενίτσας και 9,5 χλμ. δυτικά από τον κόμβο Τύρια της Εγνατίας Οδού.
Το χωριό Δραγουμή (σημερινή ονομασία: Παλιουρή) βρισκόταν παρά της μονής Παλιουρής και πάνω σε λόφο αποτελούσε ένα από τα μικρότερα χωριά της επαρχίας Κουρέντων.

Ιστορία

Στην Τοπική Κοινότητα Παλιουρής του Δήμου Ζίστας και προς τη βόρεια πλευρά του λόφου βρίσκεται το μοναστήρι της Παλιουρής, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου.Η Μονή βρίσκετε στο 30ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι εύκολη, αφού ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι ασφαλτοστρωμένος σε όλο το μήκος του (400 μ).Ο ναός του μοναστηριού είναι ρυθμού βασιλικής τρίκλιτης με προεξέχοντα -της στέγης- τρούλο. Η θολωτή στέγη του ναού αποτελείται από 12 ισομεγέθεις θόλους διαταγμένους σε τρεις παράλληλες σειρές, στηρίζονται σε δυο κιονοστοιχίες από τρεις η κάθε μία κίονεςΕσωτερικά ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες του 1833, έργο των Ιωαννιτών ζωγράφων Θεοδοσίου και του γιού του Κωνσταντίνου. Η δυτική πλευρά του καθολικού δεν έχει τοιχογραφίες, διότι μετά την κατάρρευσή της (γύρω στο 1816) ανοικοδομήθηκε με αποτέλεσμα να περιοριστεί το μήκος της σε βάρος του νάρθηκα, ενώ η τοιχογραφία του Χριστού στη βόρεια πλευρά είναι έργο του Ζωγράφου Διονυσίου Ζούκη από τους Καλαρρύτες. Στο ναό σώζονται εικόνες του 1678 (έργο του Εμμανουήλ Τζάνε) και του 18ου αι., καθώς επίσης και αντίγραφο χαλκογραφίας της Παναγίας της Κυπριακής Μονής Κύκκου.Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και περίτεχνο.Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 1373 από το Σέρβο ηγεμόνα των Ιωαννίνων Θωμά Πρελιούμποβιτς και επανιδρύθηκε το 1688-90 από τον Παπαναστάση Αλεξίου από τη Ζίτσα. Σύμφωνα με επιγραφή, το καθολικό καταστράφηκε από Αλβανούς το 1782, και ανοικοδομήθηκε το 1786 από τον προεστό Ζαγορίου Ιωαννούτσο Καραμεσίνη και τον Δημήτριο Αθανασίου.
Ως οικισμός αναγνωρίστηκε το 1981[3] και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο αποτελούν τη τοπική κοινότητα Αγίου Νικολάου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Σελλών του Δήμου Δωδώνης και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 18 κατοίκους[4].

Χρήσιμες πληροφορίες

Περιφέρεια Ηπείρου
Δήμος Δωδώνης
Δημοτική ενότητα Σελλών
Τοπική κοινότητα Αγίου Νικολάου
Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων
Υψόμετρο 410
Πληθυσμός 18 (2011)
Ταχ. κωδ. 45500
Τηλ. κωδ. +30 26590

ΠΗΓΕΣ:
1) https://www.zitsa.gov.gr/visit/villages/15-palioure,
2) https://www.google.com/maps/

ΣΥΝΤΑΞΗ: { 2019 } Κλεοπάτρα Αλεξίου, Ευαγγελία Γάκη,