Πρωτόπαππα Ιωανίννων

Γεωγραφία

Ιστορικά Στοιχεία

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το χωριό οφείλει την ονομασία στον πρώτο οικιστή του χωριού που ήταν παπάς, επικεφαλής ομάδας μεταναστών από τη βόρεια Ήπειρο, που αποφεύγοντας το κύμα των διωγμών και το εξισλαμισμού στον τόπο τους, μετανάστευσαν στην περιοχή της Πρωτόπαπας γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα. Υπάρχει παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο παπάς οικιστής του χωριού, καταγόταν από τους Ζουλιάτες,( Ζουλιάτι) χριστιανικό χωριό της βορείου Ηπείρου και, εκτός από τους συγχωριανούς του, έφερε μαζί του την καμπάνα της εκκλησίας του.

Η ζωή των κατοίκων

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία,την αμπελουργία και την καλλιέργεια δημητριακών.Παράγεται εξαιρετικής ποιότητας κρασί από την ποικιλία σταφυλιών Debina.Παράγεται επίσης τσίπουρο, υπάρχουν επίσης μερικές κτηνοτροφικές μονάδες.

Το σχολείο

Στο χωριό στεγάζεται σχολείο από την εποχή της Τουρκοκρατίας με δάσκαλο που πλήρωναν οι κάτοικοι και κυρίως με πολλούς μαθητές. Σήμερα το σχολείο είναι σύγχρονο ( χτίστηκε το 1952 ) με πελεκητή πέτρα και πολλές αίθουσες, αλλά, δυστυχώς, χωρίς παιδιά! Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο περίφημος Πλάτανος, ηλικίας περίπου 180 ετών,ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, λόγω της θέσης του (πλατεία του χωριού) των αναλογιών του και του σχήματός του.

Αρχιτεκτονική σπιτιών

Όλα τα σπίτια ήταν χτισμένα με πέτρα και στέγη από άσπρη πλάκα φερομένη από άλλες περιοχές, ενώ η πέτρα για το χτίσιμο έβγαινε με σκληρή δουλεία από κοντινά μαντέμια.

ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια

ΣΥΝΤΑΞΗ:{2019} Χριστίνα Ζήγου...Άγγελος Καραπέτσης