Ραδοβίζι

Γεωγραφία

Tο ραδοβίζι είναι ένα γραφικό χωριό , που ανήκει στον Δήμο Ζίτσας. Απέχει 51 λεπτά (41,2 χλμ ) απ'την πόλη των Ιωαννίνων.

Αξιοθέατα

Ένα από τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί είναι το μνημίο του Διονυσίου του Φιλοσόφου, το οποίο βρήσκεται λίγα λεπτά έξω από το χωριό σε ένα ύψωμα.

Συνήθως οι επισκέπτες πηγαίνουν περίπατο στο δασάκι με τα πεύκα, όπου εκεί τα καλοκαίρια πήγαινουν τα παιδιά και παίζουν διάφορα παιχνίδια μέχρι το βράδυ.

Ο χρόνος της ίδρυσης του πρώτου μοναστηριού μας είναι άγνωστος, αλλά γνωρίζουμε ότι σε αυτό μόνασε ο επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος και από εκεί ξεκίνησε την επανάσταση του 1611. Έπειτα οργανώνει επιδρομές κατά των Τούρκων των χωριών Ζαραβούτσι (σήμερα Άγιος Νικόλαος) και Τουρκογρανίτσα τους οποίους και εξοντώνει. Αυτή η επιτυχία ανύψωσε σε τέτοιο βαθμό το ηθικό των επαναστατών ώστε τη νύχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου του 1611, μια ομάδα 800-1000ελλειπέστατα οπλισμένων χωρικών. Βέβαια είναι σίγουρο πως αποκλείεται να ήταν τόσο αφελής ο Διονύσιος ώστενα επιχειρήσει ένα τόσο παράτολμο εγχείρημα με αυτές τις πενιχρές δυνάμεις. Πιθανότατα είχε επαφές και με άτομα μέσα απο τα Γιάννενα ώστε να επιτευχθεί οαντικειμενικός σκοπός που ήταν η κατάληψη του φρουρίου της πόλης, το οποίο θα χρησίμευε ως προγεφύρωμα για την υποστήριξη στρατευμάτων προερχόμενα από τη Δύση.Στην αυλή του υπάρχει πηγή με άφθονο τρεχούμενο νερό κι ένα μικρό κοιμητήριο.Στο εσωτερικό του καθολικού, που χωρίζεται σε πρόναο, κυρίως ναό και ΙερόΒήμα, υπάρχουν μαυρισμένες και μισοκαταστραμμένες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και στο βόρειο τοίχο του κυρίως ναού είναι ζωγραφισμένος ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Ιωαννίνων. Πάνω από την εξωτερική πόρτα της εκκλησίας, προς τηνhttps://www.zitsa.gov.gr/visit/villages/51-radobizi πλευρά του πρόναου και πάνω από την πόρτα, που συνδέει τον κυρίως ναό με τον πρόναο, προς την πλευρά του κυρίως ναού, υπάρχουν κατεστραμμένες επιγραφές. Το τέμπλο, τέλος, της εκκλησίας είναι ξυλόγλυπτο με ανάγλυφες κληματαριές, φίδια και άλλες παραστάσεις και με εμφανή τα ίχνη του χρόνου.

Ιστορία

Η ιστορία του χωριού είναι πολύ παλαιά και χάνετε στο πέρασμα των αιώνων.Σύμφωνα με αποδεκτά ευρήματα και ιστορικές ομολογίες που περνάνε από γενιά σε γενιά. Το σημερινό χωριό βρίσκετε κτισμένο σε δύο πανοραμικούς οικισμούς ο ένας απέναντι από τον άλλο,ανήκει στο Δήμο Ζίτσας και είναι Γεωρφικά το τελευταίο χωριό του πρώην Δήμου Μολοσσών,ένας τόπος μαγευτικός αλλά δυστυχώς εγκαταλειμμένος όπως και τόσα άλλα χωριά και οικισμούς της Ηπείρου και γενικότερα όλης της επαρχίας, στην περιοχή μας θπάρχουν ενδείξεις και ευρήματα ότι κατοίκησαν πρώτοι οι μολοσσοί.

ΠΗΓΈΣ:
1) https://www.zitsa.gov.gr/visit/villages/51-radobizi,
2) http://www.zitsaculture.gr/articles/τοπικη-κοινοτητα-ραδοβιζι,

ΣΥΝΤΑΞΗ: Άγγελος Καρβούνης - Γεωργία Μιχάλη