ΟΙ 7 ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

1. Προγηρία

Η προγηρία (επιστημονικό όνομα: σύνδρομο Hutchinson Gilford )είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια που προκαλεί γήρανση οκτώ φορές πιο γρήγορα από το μέσο όρο και τα συμπτώματά της εμφανίζονται σε πολύ μικρή ηλικία. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες είναι τα 13 έτη. Η Χέιλι Λήαν Οκάινς ήταν ένα θύμα της προγηρίας και ξεπέρασε τις προβλέψεις των γιατρών της χάρη στη συμμετοχή της στη δοκιμή ενός πειραματικού φαρμάκου. Πέθανε στις 2 Απριλίου 2015 στην ηλικία των 17 εξαιτίας επιπλοκών που προκλήθηκαν από πνευμονία, έχοντας ζήσει τέσσερα χρόνια πάνω από τις αρχικές προβλέψεις των γιατρών.

Sam Berns,θύμα προγηρίας

2.Pupula duplex(Πολυκορία)

Είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο (ή και περισσοτέρων!) κορών στην ίριδα του ματιού.

3.Σύνδρομο οσμής ψαριού (Trimethylaminuria)

Είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να διασπάσει την τριμεθυλαμίνη, μια ένωση που προέρχεται από τη διατροφή και η οποία έχει μια ισχυρή μυρωδιά ψαριού σε σήψη

4.Φαινόμενο χωρικού αποπροσανατολισμού (spatial orientation phenomenon)

Πιο γνωστή είναι η περίπτωση της 30χρονης Bojana Danilovic από την Σερβία. Με αυτή την πάθηση το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του με ανάποδη οπτική, δηλαδή βλέποντας κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω!

5.Επιδερμική δυσπλασία (epidermodyspalsia verruciformis)

Είναι μία σπάνια, κληρονομική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια ασυνήθιστη ροπή σε λοίμωξη με συγκεκριμένους τύπους των ανθρωπίνων θηλωμάτων και ροπή για την ανάπτυξη κακοηθών όγκων του δέρματος.

Girl in a jacket

6.Μεθαιμοσφαιριναιμία (methemoblobinemia)

Είναι μια διαταραχή του αίματος κατά την οποία παράγεται μια ανώμαλη ποσότητα μεθαιμοσφαιρίνης (μια μορφή αιμοσφαιρίνης). Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει και διανέμει οξυγόνο στο σώμα. Στην μεθαιμοσφαιριναιμία, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο, αλλά δεν είναι σε θέση να το απελευθερώσει αποτελεσματικά στους ιστούς του σώματος.

7.Υπερτρίχωση (hypertrichosis):

Ονομάζεται επίσης σύνδρομο Ambras και είναι μια πάθησησ κατά την οποία υπάρχει ανώμαλη και υπερβολική τριχοφυία στο σώμα του ασθενούς και ειδικά το πρόσωπο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. https://www.iatropedia.gr/ygeia/i-10-pio-paraxenes-asthenies-stin-istoria-tis-iatrikis-vinteo/41972/,
2. https://el.wikipedia.org/wiki/Χέιλι_Οκάινς,
3. https://el.wiktionary.org/wiki/προγηρία,

ΣΥΝΤΑΞΗ: ❦ Λιλέ Θεοδώρα, ❤ Μακρή Σοφία, ❁ Μανούση Βικτωρία