Στις νοτιοδυτικές παρυφές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και νοτιοανατολίκα απο την Πρωτόπαπα στον καμπο της Λαψίστας, βρίσκεται το χωριό Νεοχώρι το οποίο φαίνεται ότι υπήρξε από τα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα.
Στην πλατεία του χωριού συναντάμε τη μοναδική εκκλησία του αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να ήταν μετόχη της παλαιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν στην Κάτω Λαψίστα. Το σημερινό κτίσμα είναι νεότερο, αφού σύμφωνα με την σωζόμενη επιγραφή έχει ανακαινισθεί εκ βάθρων το 1883, ενώ από την παλαιά εκκλησία σώζεται μόνο η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που πιστεύεται ότι είναι και θαυματουργή.Μεταξύ των ετών 1735-1740 άρχισε συγκρότηση των τσιφλικιών και απο τα τέλη του 18ου αιώνα επεκτάθηκε με απότελεσμα το χωριό να γίνει τσιφλίκι Δερβίσπεη και απο το 1887 ως και την απαλλοτρίωσή του πέρασε στην ιδιοκτησία αρχικά της Βασιλικής Φουρτούνα απο το Πάπιγκο και του Αλκιβιάδη Φορτουνόπουλου.Σε όλη την διάρκια της Τουρκοκρατίας η κοινότητα Νεοχωρίου διατήρησε τη συνοχή της εξέλγε τα κοινοτικά της όργανα και τηροσε αυστηρά τα ήθη και τα έθιμα.
Οπως είναι γνωστό την φροντίδα της παιδείας τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας είχε αναλάβει η εκκλησία με την ίδρυση σχολείων που στεγάζονται λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων στις εκκλησίες και τα μοναστήρια και βασικά εξυπηρετούσαν τα παιδιά αγροτικών περιοχών.Ενα τέτοιο υποτυπώδες σχολείο ήταν και αυτό του Νεοχωρίου που λειτούργησε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και είχε δάσκαλο τον εφημέριο του χωριού.
Πιθανότητα το χωριό αρχικά κατοικήθηκε από κατοίκους του γειτονικού Ροδοτοπίου και διοικητικά εκκλησιαστικά και δικαστικά καθόλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας άνηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
ΠΗΓΕΣ: "Οδοιπορικό στο Χωριό Νεοχώρι"
ΣΥΝΤΑΞΗ: ΠΑΠΠΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΛΚΗΣΤΗ